Procjene ECB
0

Kompanije nisu sklone zaduživanju kod banaka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kreditni plasmani kompanijama eurozone u maju su porasli u odnosu na mjesec ranije, ali su i dalje na nivou nižem od onog prije godinu dana, saopćila je Evropska centralna banka (ECB).

ECB-ovi podaci pokazuju da su se firme u maju zadužile za dodatnih 18 milijardi eura u usporedbi s aprilom, pri čemu je razina njihova zaduživanja za 2,1 posto niža nego u istom mjesecu godine ranije.

Zajmovi domaćinstvima u maju su uvećani za devet milijardi eura na mjesečnom nivou, čime je ukupan plasman kredita privatnom sektoru u maju na godišnjem nivou porastao za 0,2 posto, nakon rasta za 0,1 posto u aprilu.

"Nema eksplicitnih znakova nastavljenog rasta kreditiranja u ovome trenutku, što očito pokazuje da kompanije i dalje nisu sklone zaduživanju kod banaka i daljnjim ulaganjima", ocjenjuje Silvio Peruzzo iz Royal Bank of Scotland, prenose agencije.

Pokazatelj opskrbe gotovinom M3, koji ECB smatra najvažnijim pokazateljem inflacije, na godišnjem je nivou zabilježio pad za 0,2 posto, nasuprot očekivanjima o njegovom rastu za 0,3 posto.