Judith Cefkin
0

Kompanije iz SAD-a zainteresirane za učešće u privatizaciji telekoma

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić sa suradnicima susreo se danas u Sarajevu sa zamjenicom ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Judith Cefkin.

Kako je saopćeno iz ministrovog ureda, glavne teme razgovora bile su Strateški ugovor kojim će se riješiti pitanje licenci Microsofta u institucijama Bosne i Hercegovine i proces privatizacije u FBIH s posebnim naglaskom na telekom sektor.

Zamjenica ambasadora je informirana da se Ugovor kao i prateći aneksi s Microsoftom nalaze u završnoj fazi definiranja, sukladno praksi u BiH i praksi Microsofta.

Glede procesa privatizacije, Cefkin je uime kompanija iz SAD-a izrazila interes za sudjelovanjem u procesu privatizacije, posebice BH Telekoma.

Ministar Ljubić ja naglasio da zagovara brzu privatizaciju dva telekoma u FBiH (BH Telecom i HT Mostar) na simetričan način, ali da država treba zadržati odgovarajući paket vlasništva koji će joj omogućiti da donosi strateške odluke.

Ljubić je mišljenja da sukladno suvremenim evropskim zakonima država treba ostati vlasnik 25 + 1 posto kako bi bila u stanju utjecati kod budućeg vlasnika na strateški razvoj sektora.