Uloženo pet miliona KM
0

FOTO / Kompanija Žica ubuduće će proizvoditi namještaj

Klix.ba
Kompanija Žica iz Sarajeva, kao prevashodno metaloprerađivačka industrija, doživjela je potpunu reorganizaciju u industriju prerade drveta. Ubuduće će se u okviru ove kompanije prerađivati drvo, te proizvoditi namještaj, peleti i ostali proizvodi od ovog, za Bosnu i Hercegovinu, strateški važnog materijala.

Koristit će se domaći resursi te zapošljavati visokostručna radna snaga. U projekt restruktuiranja kompanije i prelaska na preradu drveta i proizvodnju namještaja, do sada je uloženo blizu pet miliona konvertibilnih maraka za savremenu i ekološki čistu tvornicu za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici.

Proizvodnja namještaja ubuduće će biti osnovna djelatnost kompanije, sa akcentom na dizajniranje i proizvodnju stolica kao najzahtjevnijeg dijela namještaja. Planirano je da se veliki dio proizvoda izveze na evropsko i svjetsko tržište, a s tim u vezi već su pokrenuti razgovori sa najvećim svjetskim proizvođačima i dobavljačima iz industrije namještaja.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa stoljetnom tradicijom obrade drveta i proizvodnje iznimno lijepog i kvalitetnog namještaja. Zato je i namještaj, kao stopostotni domaći proizvod, proizveden na ovakav način od domaće kvalitetne sirovine, tj. bukve koja je najbolja u Evropi, uz angažiranje domaćih vrhunskih majstora za drvo, korištenje znanja i kreacija domaćih tehnologa i dizajnera, recept za smanjenje vanjskotrgovinskog deficita koji već godinama osiromašuje domaću privredu.

Žica će od sada biti prepoznatljiva po proizvodnji i plasmanu savremenog namještaja i to sa razvijenim tzv. "full konceptom", od projektovanja, preko proizvodnje, do savjetovanja i montaže.

Sljedeća velika investicija kompanije bit će vezana za upotpunjenje proizvodnje velikih kapaciteta peleta, u posljednje vrijeme veoma traženog proizvoda namijenjog za zagrijavanje prostorija, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, saopšteno je iz ove kompanije.