biznis
59

Kompanija Starbucks svojim uposlenicima plaća troškove 4-godišnjeg školovanja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najpoznatiji svjetski lanac kafe, američka kompanija Starbucks odlučila je plaćati 4-godišnje školovanje svojim zaposlenima.

Iz kompanije Starbucks su najavili da će svojim stalnim uposlenicima i onima koji su tu prijavljeni na skraćeno radno vrijeme platiti 4-godišnje školovanje na Arizona State univerzitetu, piše Forbes.

Starbucks je još prije deset mjeseci započeo program vrijedan preko 250 miliona dolara kojim je najavio finasiranje dvogodišnjeg studija za svoje uposlenike, a sada je taj period produžen za još dvije godine. Uposlenici Starbucksa moraju aplicirati i biti primljeni na univerzitet, baš kao i svi drugi studenti, a ova kompanija će snositi troškove njihovog školovanja.

Glasnogovornica Starbucksa Laurel Harper je kazala kako se ovom programu dosad priključilo već 2.000 Starbucks uposlenika, a kompanija očekuje da će taj broj do 2025. godine iznositi 25.000.

"Školujući svoje radnike, dajemo im alat za doživotni poslovni uspjeh. Jačamo kao nacija kad što više ljudi ima priliku za uspjeh", kaže direktor Starbucksa Howard Schultz za Wall Street Journal.

Starbucks također u naredne tri godine provodi i program "Opportunity Youth" dajući priliku za zaposlenje mladima od 16 do 24 godine koji nisu zaposleni i ne školuju se.