Rast prodaje mobitela
0

Kompanija Samsung očekuje dvostruko veći profit

SRNA
Kompanija "Samsung" očekuje dvostruko povećanje profita u prva tri mjeseca ove godine zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona.

Kompanija je saopštila da očekuje operativni profit od 5,1 milijardi dolara u tom periodu, dok je uspjeh telefona "Samsung Galaxy" podigao kompaniju na poziciju najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona.

"Samsungovo" odjeljenje za mobilne telefone ostvarilo je veliki napredak, ali ostala odjeljenja, uključujući proizvodnju memorijskih čipova, prolaze kroz težak period.

Cijene memorijskih čipova opadaju na globalnom nivou. Analitičari navode da su prošlogodišnje prirodne katastrofe u Japanu i Tajlandu rezultovale padom proizvodnje različitih elektronskih komponenti koje koriste te čipove, pa su povećane zalihe dovele do pada cijena.

Analitičari očekuju da će sa nastavkom globalnog privrednog oporavka cijene čipova vjerovatno početi da se oporavljaju, što će dovesti do dodatnog rasta "Samsungovog" profita.

Komentatori smatraju da će "Samsung" u budućnosti morati da prevaziće prepreke u vidu konkurentskih proizvoda iz kompanije "Apple".

 Očekuje se da će južnokorejska kompanija morati da snizi cijene svojih uređaja da bi privukla kupce.