biznis
42

Kompanija LINK group će izdvojiti 20.000 KM za edukaciju nezaposlenih

Besplatno školovanje za programiranje i preduzetništvo na Sajmu zapošljavanja u Sarajevu.

Posjetioci Sajma zapošljavanja u Sarajevu imat će jedinstvenu priliku da na štandu ITAcademy i BusinessAcademy dobiju pune stipendije za školovanje na savremenim programima edukacije Programiranje i Preduzetništvo.

Ove dvije obrazovne institucije su za sve posjetioce Sajma obezbijedile i besplatne kurseve engleskog jezika i ECDL-a (European Computer Driving Licence).

Ovogodišnji Sajam zapošljavanja u Sarajevu održat će se 2. septembra od 10 do 16 časova na platou ispred BBI centra, a do sada je na Sajmu učešće uzelo čak 50 poslodavaca.

Među njima je i multinacionalna kompanija LINK group, osnivač ITAcademy i BusinessAcademy, koja će izdvojiti čak 20.000 KM za edukaciju nezaposlenih. Dobitnicima stipendije omogućit će da za manje od godinu dana pređu put od nezaposlenosti do uspješne karijere u dvije najtraženije oblasti na tržištu.

Kandidati će biti odabrani na osnovu motivacionog pisma, a sve dodatne informacije možete dobiti na štandu ITAcademy i BusinessAcademy u toku Sajma.

Kao i u većini država u regionu, i u Bosni i Hercegovini programeri i preduzetnici su oni čija zarada premašuje prosječnu platu građana. IT sektor u posljednjih nekoliko godina razvija se iz dana u dan. Zbog fleksibilnog radnog vremena i visoke zarade do koje programeri lako dolaze, potražnja za ovom profesijom je u stalnom porastu. Prema podacima portala plata.ba, IT stručnjaci u prosjeku zarade između 1.560 i 1.900 KM.

I preduzetnici se mogu pohvaliti visokom zaradom. Zbog povoljne dinamike tržišta i prirodnih bogatstava naše države, rast broja preduzetnika je na zavidnom nivou, pokazuje nedavna studija GEM-a. Ova branša nije namijenjena samo mladima, pa tako prosječan preduzetnik u BiH ima između 22 i 44 godine.

Na ITAcademy za samo godinu dana mogu se steći primjenjiva znanja i vještine iz različitih oblasti – Programiranje, Dizajn i Multimedija, Administracija mreža, IT poslovanje, CAD i Razvoj mobilnih aplikacija.

S druge strane, na BusinessAcademy, Cambridge poslovnoj školi, polaznici lako mogu doći do poslovnih vještina iz naplativih oblasti, među kojima su Preduzetništvo, Menadžment ljudskih resursa, Odnosi s javnošću, Međunarodno poslovanje, Menadžment prodaje i drugi.

Nakon školovanja, u sklopu LINK Centra za razvoj karijere polaznici dobijaju i pomoć pri zapošljavanju, a ono što je zajedničko ovim institucijama je mogućnost sticanja međunarodno priznatih certifikata, koji su ulaznica za brojne visoko plaćene poslove svuda u svijetu.