Kako je jedna večera ušla u historiju?
0

Kompanija Diners prezentovala plan razvoja

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Diners Club BH, kartična firma za poslovanje Diners Club kreditnim karticama na teritoriji Bosne i Hercegovine, danas je u Hotelu Europe, uz neformalno druženje visokog menadžmenta i privrednika BiH, prezentirala kompaniju, kao i planove razvoja na ovom tržištu.

Kako je priča počela? Da li znate da je kreditna kartica nastala 1949. godine zbog zaboravljenog novčanika? Naime, Franck McNamara poslije jedne večere u restoranu, nije mogao platiti račun, zbog čega se našao u neprijatnoj situaciji.

Ovaj događaj ga je potaknuo da osmisli kreditnu karticu. Iduće godine je s partnerima osnovao Diners Club International, s ciljem osnivanja kluba istomišljenika. Zbog toga kompanija u svom nazivu ima riječ Club, a korisnici kartice nazivaju se članovima. Danas Diners Club kartica korisnicima daje osjećaj pripadnosti klubu, jer njihov novac dobija i dodatnu vrijednost zbog pogodnosti koje im nude nagradni programi, osiguranja i brojne druge privilegije.

Vlasnik Diners club branda od 2008. godine je Discover Financial Services, kompanija sa jednim od najprepoznatljivijih brandova na finansijskom tržištu Sjedinjenih Američkih Država, koja ujedno radi i na stalnom osvježavanju Diners brenda. Ovom druženju je prisustvovala i izvršna potpredsjednica Discover Financial Services, gđa. Diane Offereins, jedna od najuspješnijih žena finansijskog biznisa u svijetu, pozicionirana kao osma na rang-listi magazina U.S.Banker.

Kompanija Diner Club na teritoriji Bosne i Hercegovine posluje još od 1997., s tim da je firma Diners Club BiH osnovana 2005. godine, dok je intenzivnije poslovanje započelo 2009., kada je unaprijeđena poslovna saradnja sa lokalnim bankama.

Sredinom prošle godine Diners Club je počeo samostalno izdavati kartice, dok se prihvatna mreža širila i na POS terminale najvećih BiH banaka. Početkom ove godine je omogućeno i dizanje gotovine na svim bankomatima Unicredit Banke. Diners Club BH je u procesu razvoja prihvata kartica Diners Cluba na ostalim značajnim POS mrežama na tržištu, kao i na svim većim mrežama bankomata u Bosni i Hercegovini.