biznis
0

Kompanija Amazon planira proširiti ponudu dostave dronovima

FENA
Gigant online trgovine Amazon planira proširenje "prime now" ponude na Beč i testove isporuke dronovima u Austriji. Narudžbe preko Amazona u Beču bi uskoro mogle biti dostavljane unutar jednog sata, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Kako je jučer povodom pokretanja "prime now" usluge u Minhenu izjavio direktor "Amazona Njemačka" Ralf Kleber, u kompaniji još istražuju kakav bi odziv imale brze dostave unutar sat vremena u Beču te da njemačko govorno područje predstavlja ključno tržište.

U okviru "prime now" stanica, roba se skladišti, pakuje i preko partnerskih dostavljača transportuje do kupaca. U Berlinu je ova ponuda aktivna od maja ove godine.

Amazon već zapošljava saradnike u Austriji, i to u Istraživačkom centru u Gracu, koji u saradnji s Tehničkim univerzitetom radi na tome da dronovi dobiju funkciju vida.

Transportni dronovi će biti testirani u Austriji čim dobiju neophodne dozvole.

Dostavljanje robe zračnom isporukom način je da se brzo dođe do ljudi koji žive izvan urbanih sredina. Da li će se u budućnosti moći vršiti isporuka u Alpama, zavisi od tehničkog razvoja.

Prema istraživanju EHI Retail instituta, Amazon je 2014. ostvario 480 miliona eura prometa u Austriji, navedeno je u saopćenju.