Zasjedanje od 7. jula
0

Komisija za vrijednosne papire FBiH: Skupština “Bosnalijeka” neregularna

FENA
Komisija za vrijednosne papire FBiH smatra da u skladu sa Zakonom o privrednim društvima treba održati novu skupštinu d.d. "Bosnalijeka“ Sarajevo s dnevnim redom u skladu sa članom 10. Pravilnika o upravljanju dioničkim društvima.

Dioničarima, koji to pravo imaju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, treba omogućiti da predlože kandidate za članove Nadzornog odbora, stoji u mišljenju koje se nalazi na službenoj stranici Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Komisija za vrijednosne papire je na zasjedanju 1. i 11. oktobra razmotrila izvještaj o vanrednom nadzoru u "Bosnalijeku", izvršenom na zahtjev više pravnih i fizičkih lica, dioničara ovog društva.

Njeno je mišljenje da u postupku sazivanja i održavanja ponovljene skupštine dioničara od 7. jula, u obavještenju Nadzornog odbora o sazivanju, zakonski rok (tri dana) i način prijave dioničara za skupštinu nije jasno naveden u skladu s članom 241. stav 6. i 7. Zakona o privrednim društvima i s dosadašnjom praksom primjene ove odredbe.

To je dovelo do zabune kod dioničara i nepravilnosti prilikom utvrđivanja blagovremenosti prijava pojedinih dioničara te uskraćivanja prava pojedincima da prisustvuju skupštini.

Nadzorni odbor nije blagovremeno objavio prijedlog liste kandidata za članove tog tijela, prijedlog liste objavljen je na dan održavanja skupštine, a prijedlog kandidata od dioničara nije ni objavljen.

Prilikom utvrđivanja i objavljivanja liste kandidata (za članove Nadzornog odbora), Nadzorni odbor nepravilno je postupio kada nije uvažio nijedan prijedlog kandidata, koji je u skladu s članom 261. Zakona o privrednim društvima, podnio dioničar s najmanje pet posto dionica s pravom glasa (Vlada Federacije BiH koja ima 19,2 posto dionica).

Od tri predložena kandidata, Nadzorni odbor nije u listu kandidata uvrstio niti jednog, s obrazloženjem da su predloženi na dva mjeseca, umjesto na četiri godine, da je jedan od ponovno predloženih članova bio neaktivan i neredovno dolazio na sjednice, kao i da jedan kandidat, dr. medicine, ne ispunjava uslove stručnosti i zanimanja iz djelatnosti društva.

"Za ovako navedene razloge za uskraćivanje zakonskog prava dioničaru koji je predložio kandidate i ostalim dioničarima da imaju mogućnost izbora i ovih kandidata na skupštini dioničara, Nadzorni odbor nije imao argumente u zakonu i propisima već je postupao arbitrarno, odnosno izvan svoje nadležnosti kada se upustio u preispitivanje odluke Vlade Federacije o predlaganju.

Uvidom u Statut d.d. "Bosnalijek“ Sarajevo od 1.08.2009. godine, konstatovano je da pojedine odredbe Statuta (u pogledu ograničenja godina starosti za članove uprave društva 70 g. umjesto 65 g.) nisu usklađene sa Zakonom o privrednim društvima pa je društvu upućen odgovarajući nalog.

Navedene nepravilnosti doprinijele su povredi osnovnih načela upravljanja dioničkim društvom, utvrđenih u članu 4. stav 2. Pravilnika o upravljanju dioničkim društvima, a posebno načela ravnopravnog tretmana dioničara", mišljenje je Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Na osnovu provedenog nadzora i prikupljene relevantne dokumentacije, sačinjen je Zapisnik o nadzoru br. 06/1-48-1828/12, od 24.07.2012. godine, koji je uručen d.d. „Bosnalijek" 1.08.2012. godine, nakon čega je društvo svojim aktom od 6.08.2012. obavijestilo Komisiju da nema primjedbi na zapisnik.

Podnosiocima predstavki upućeni su odgovori o utvrđenom stanju i na navode u predstavkama, kako bi blagovremeno mogli ostvarivati svoja prava u pogledu pobijanja odluka skupštine, prema čl. 257. i 258. Zakona o privrednim društvima, putem nadležnog suda.

Komisija je 16.08.2012. godine dostavila zapisnik o nadzoru i ostalu dokumentaciju kojom je raspolagala, na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo, od 10.08. 2012. godine.