biznis
0

Komisija EU kritikuje evropske banke

FENA
Evropske banke ne opslužuju dobro klijente, izjavila je komesar Evropske unije za konkurenciju Neli Kroes, upozorivši da je spremna da preduzme mere protiv provajdera kreditnih i platnih kartica koji ostvaruju "abnormalno visoke" profite.

Zvaničnici Evropske komisije utvrdili su da se banke, u cjelini gledano, drže svojih nacionalnih tržišta i da izvlače koristi od odanih klijenata koji kod iste banke imaju račun u prosjeku oko deset godina. To se dijelom može pripisati visokim troškovima prelaska u drugu banku.

Komisija vjeruje da bi obaranje nacionalnih barijera na tržištu finansijskih usluga stimuliralo ekonomski rast i doprinijelo otvaranju više radnih mjesta u EU i većoj profitabilnosti banaka, prenose agencije.

"Ovaj nizak nivo pokretljivosti klijenata je zabrinjavajući," izjavila je Kroes, objasnivši da to znači da evropski klijenti ne vrše pritisak na banke da budu konkurentnije i pruže im bolje usluge i veće vrijednosti za novac. Postoji i rizik da ih banke iskoriste, navela je Kroes.

Prema izvještaju Komisije, od svih banaka u EU, banke u Irskoj, Španiji i Finskoj ostvaruju najveći profit prije plaćanja poreza, čineći više od 40 posto ukupnog prihoda banaka od poslova sa stanovništvom u EU, dok su na drugom kraju ljestvice austrijske banke s 11 posto i banke u Njemačkoj sa 17 posto.

Kroes je pozvala banke da joj objasne šta nije u redu, obećavši da će te informacije biti strogo povjerljive, ali ih je ujedno upozorila da moraju da preispitaju poslovnu politiku i poboljšaju način rada.