Kemal Kozarić
0

Komercijalne banke u BiH su stabilne

FENA
Komercijalne banke u BiH su stabilne i finansijska kriza koja posljednjih deset dana vlada u SAD-u i Evropi nema direktnih uticaja ni refleksija na njihovo stanje, kazao je danas u Sarajevu guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Indirektna posljedica finansijske krize je, zaključeno je nakon današnjeg sastanka predstavnika bankarskog sektora s agencijama za bankarstvo FBiH i RS-a i Agencijom za osiguranje depozita BiH, nervoza građana i gubitak povjerenja građana u bankarski sistem uslijed koje sve više njih podiže novac s bankovnih računa.

"Naše banke su stabilne, nisu poslovale s hipotekarnim kreditima i nemaju toksičnih kredita te nema bojazni za depozite. Apeliram na građane da 'ne režu granu na kojoj svi sjedimo' i da ne dižu depozite“, izjavio je Kozarić.

Dodao je da građani moraju zadržati povjerenje u banke i da BiH ima stabilne rezerve od šest milijardi i 830 miliona KM koje su pohranjene na sigurna mjesta.

"Sve banke su likvidne i imaju obavezne rezerve. Jučerašnjom odlukom smo i smanjili stopu obavezne rezerve tako da smo im dodatno olakšali posao. U poslovanje smo 'ubacili' 200 miliona eura i taj kanal je i dalje otvoren u slučaju da se ukaže potreba za još novca“, objasnio je Kozarić.

On smatra da će 2009. biti teška godina za BiH te je u obraćanju medijima apelirao na političare da se 'manje bave politikanstvom, a više ekonomijom bez koje nema života'.

"Ništa nam neće značiti ako imamo deset entiteta, a građani nemaju od čega živjeti. Mora se ponovo pokrenuti proces privatizacije koji je zaustavljen, političari moraju prestati pričati o entitetima i referendumima i posvetiti se ekonomiji i standardu građana BiH", kazao je Kozarić.