biznis
0

Ko će priključiti male elektrane?

FENA
Skupština Asocijacije malih proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH do 5 MW (APEOR) koja je danas održana u Sarajevu okupila je 30-tak koncesionara MHE sa prostora cijele BiH.

Inicirano je da se utvrde zajednički troškovi priključenja malih elektrana u elektroenergetski sistem.

"Nadležne elektrodistribucije koje su u sastavu elektroprivreda sve troškove priključenja prebacuju na investitora koji tako mora rješavati njihove probleme jer godinama nisu ulagali u mrežu", kazao je novinarima predsejdnik upravnog odbora APEOR-a BiH, Dragoljub Malić, dodajući da oni koji dodjeljuju koncesije o tom ne vode računa.

Država se, prema njegovim riječima izjasnila da ima interes da se male elektrane grade ali je sve ostalo na deklarativnoj podršci.

Malić je još istakao potrebu da se utvrde cijene električne energije koje će biti stimulativne za investitore u obnovljive izvore u BiH napominjući da je nijihov sadašnji nivo nezadovoljavajući.

Formiranje APEORBiH predstavlja pokušaj da se na ovaj način ostavare optimalni uslovi za djelovanje u oblasti koja, po mišljenjima mnogih, predstavlja budućnost razvoja BiH .

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih resursa (voda, vjetar, biomasa, solar) već nekoliko godina unazad širom svijeta nailazi na sve veću primjenu. BiH kao zemlja izuzetnih potencijala za ovaj vid proizvodnje električne energije, ističu u ovoj asocijaciji, još nije ni blizu pozicije koju bi joj obezbjedili postojeći resursi.

Međutim, pomaka ipak ima i pet godina nakon izdavanja prve koncesije privatnim proizvođačima električne energije iz obnovljivih resursa, stvoreni su uslovi za formiranje ove asocijacije u junu prošle godine.