Pozdravljena odluka Vlade KS
0

"Klas" s radošću dočekao vijest o pojeftinjenju hljeba

FENA
Direktor sarajevske pekarske industrije "Klas" Sarajevo Vahid Pašović pozdravio je odluku Vlade Kantona Sarajevo da osigura pšenicu iz robnih rezervi, što će omogućiti snabdjevenost Kantona Sarajevo osnovnim tipovima hljeba.

"'Klas' je s radošću dočekao vijest da se Vlada Kantona Sarajevo odlučila suočiti s velikim problemima izazvanim nedostatkom pšenice na tržištu. Nadamo se i vjerujemo da će ugovor koji Vlada najavljuje pomoći svim proizvođačima, ne samo 'Klasu' nego i malim pekarima, koji su u istoj poziciji kao i mi, da nesmetano nastavimo s radom, odnosno da će i oni biti obuhvaćeni najavljenim dokumentom", kazao je direktor Pašović.

On navodi da je za očekivati da će ne samo kantonalna nego i Federalna direkcija za robne rezerve uspjeti da obezbijede oko 30.000 tona kvalitetne pšenice koja je neophodna za tromjesečnu proizvodnju "Klasa" i njihovih kupaca brašna.

Pašović vjeruje da će najavu iz kantonalne Vlade pratiti i konkretni potezi narednih dana kad se očekuje dogovaranje detalja ugovora.

"Što se 'Klasa' tiče, mi odavno upozoravamo na ovu alarmantnu situaciju u mlinsko-pekarskoj industriji u koju smo dovedeni kako zbog nedostatka pšenice tako i zbog kontinuiranog rasta cijena.

Nadamo se da će u budućnosti biti više saradnje između vlasti i privrede u svim granama industrije jer svi smo na zajedničkom zadatku - obezbijediti građanima kontinuirano snabdijevanje uz što niže cijene, prije svega osnovnih životnih namirnica. 'Klas' je dosad nižu cijenu pekarskih proizvoda u odnosu na okruženje podnosio iz vlastitih rezervi, zapravo preko leđa naših radnika" rekao je direktor "Klasa" Sarajevo Vahid Pašović.

Odlukom Vlade KS o hitnom pozajmljivanju pšenice sarajevskom "Klasu" u naredna tri do tri i po mjeseca Kanton Sarajevo će biti snabdjeven osnovnim tipovima hljeba, a cijena narodnog i polubijelog hljeba u periodu korištenja rezervi pšenice mora biti snižena za 10 posto. Ugovorom s proizvođačem regulisat će se obaveza da se pozajmljene količine pšenice vrate Direkciji robnih rezervi KS najkasnije do 25. decembra 2011. godine.

Potpisivanje ugovora se očekuje sljedeće sedmice, čime će odmah biti omogućena proizvodnja hljeba po sniženoj cijeni, saopćeno je iz Pres-ureda Kantona Sarajevo.