biznis
33

KKR podržava investicijski program i akvizicije kompanije Telemach BiH

Klix.ba
KKR, vodeća investicijska kompanija iz SAD-a, danas je potvrdila svoju kontinuiranu punu podršku investicijskom programu kompanije Telemach BiH u komunikacijsku infrastrukturu Bosne i Hercegovine, uključujući i nedavnu akviziciju većinskih udjela u kompanijama MH Company Sarajevo, HS Sarajevo , HKB Sarajevo, Velnet Mostar, VKT Bugojno i BHB Lukavac.

Henrik Kraft, rukovodilac tima za tehnologiju i komunikacije KKR Europa izjavio je: "Ovim posljednjim investicijskim ciklusom kompanija Telemach namjerava uložiti desetke miliona eura u akvizicije, standardizaciju i unapređenje mreža i usluga u dodatnih 17 gradova Bosne i Hercegovine, što će dovesti do značajnih poboljšanja za postojeće korisnike preuzetih kompanija u smislu izbora TV sadržaja, brzine širokopojasnog pristupa internetu i usluga fiksne telefonije.Telemach BiH je u potpunosti opredijeljen za partnerski odnos sa svim manjinskim dioničarima preuzetih kompanija u cilju poboljšanja tehničkih kapaciteta, odnosa sa klijentima i portfolija proizvoda ovih kompanija".

Telemach BiH je dio United Grupe, europskog emitera i telekom operatera, u kojeg je KKR uložio s ciljem pružanja visoko-kvalitetnih medijskih i telekomunikacijskih usluga, te usluga širokopojasnog interneta na području Bosne i Hercegovine po europskim standardima i konkurentnim cijenama. Investicija kompanije KKR je najveća investicija privatnog kapitala jedne američke firme ikada u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) bila ko-investitor.

Investicije kompanije Telemach usmjerene su na unapređenje kablovskih mreža u novu generaciju brzog širokopojasnog interneta, optičko umrežavanje gradova u Bosni i Hercegovina i široj regiji, te unapređenje platformi digitalne televizije.
Ove investicije nude direktnu i značajnu korist građanima BiH u smislu stvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog razvoja, te ohrabruju druge strane investitore koji razmatraju mogućnost ulaganja u državu.

Međunarodna investicijska zajednica pomno prati investiciju u United Grupu kao ogledni primjer investicijske klime u regiji. Regulatorni ambijent igra ključnu ulogu u stvaranju povjerenja ulagača; to se posebno odnosi na sektore poput telekomunikacija koji zahtijevaju značajna dugoročna kapitalna ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

"Privatni investitori moraju biti sigurni da će imati pravedan, transparentan i nediskriminirajući tretman naspram domaćih javnih kompanija. Bez te sigurnosti, investitori neće uložiti svoj kapital, a građani neće imati pristup visoko-kvalitetnim medijskim, telekomunikacijskim i širokopojasnim proizvodima i uslugama po konkurentnim cijenama koje zaslužuju ", izjavio je Henrik Kraft, rukovodilac tima za tehnologiju i telekomunikacije kompanije KKR za Europu.

KKR je vodeća svjetska investicijska kompanija koja upravlja investicijama u različitim vrstama imovine uključujući privatni kapital, energetiku, infrastrukturu, nekretnine, kreditne i hedge fondove. Cilj kompanije KKR je da kreira atraktivan povrat ulaganja strpljivim i discipliniranim pristupom investicijama, upošljavanjem ljudi svjetske klase i poticanjem rasta, te povećanja vrijednosti imovine. Pored partnerskog kapitala, kompanija KKR investira i vlastiti kapital, te svojim poslovanjem na tržištu kapitala daje prilike drugima. Reference o investicijama kompanije KKR mogu uključivati i aktivnosti njenih sponzoriranih fondova. Za dodatne informacije o kompaniji KKR & Co. L.P. (NYSE:KKR), molimo posjetite web stranicu kompanije KKR na web adresi: www.kkr.com.