biznis
0

Kineski proizvođač plastičnih vreća prestao s radom zbog ekološke kampanje

FENA
Najveći kineski proizvođač plastičnih kesa prestao je s radom nakon što je ekološka kampanja pod vodstvom države dovela do pada proizvodnje plastičnih kesa, javila je u utorak novinska agencija Xinhua.

Kina je pokrenula iznenađujuću kampanju protiv upotrebe plastičnih kesa u januaru, zabranjujući proizvodnju ultratankih vreća i zabranjujući trgovinama da daju besplatne plastične kese od 1. juna.

Suiping Huaqiang Plastic Co, u vlasništvu Nanqiang Plastic Industrial Ltd. sa sjedištem u Guangzhou i s 20.000 radnika, prestala je s proizvodnjom sredinom januara.

"Naša tvornica je i zvanično zatvorena, u procesu smo likvidacije i malo ljudi je ostalo", izjavio je Reutersu putem telefona jedan službenik.

Pritisak kampanje pokazao se prejakim za plastičnog diva, koji godišnje proizvede 250.000 tona plastičnih kesa u vrijednosti 2,2 milijardi juana (305 miliona dolara).

"Više od 90 posto naših proizvoda sada je na listi limitiranih proizvoda tako da je jedini potez koji nam preostaje zatvaranje tvornice", navodi Xinhua riječi zvaničnika menadžmenta tvornice.

Brige oko zagađenja u porastu su među običnim građanima, dok su godine neometanog rasta uzele danak u kineskom zraku i vodama.

Kinezi koriste i do tri milijarde plastičnih kesa dnevno a zemlja mora preraditi pet miliona tona (37 miliona barela) sirove nafte svake godine kako bi proizvela plastične vreće za prodavnice, navodi se u izvještaju web stranice China Trade News (http://www.chinatradenews.com.cn).