biznis
0

Kineski premijer sumnja u inflaciju ispod četiri posto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer Narodne Republike Kine Wen Jiabao je danas prvi put ukazao da će ta zemlja imati problem da ostvari cilj ograničenja stope inflacije na najviše četiri posto.

Ovakva izjava predsjednika vlade druge po veličini privredne sile u svijetu je kod ulagača podstakla očekivanja da će kamatne stope u NR Kini biti dodatno povećane čak i ako ekonomski rast bude usporen, prenio je Reuters.

Premijer Wen, koji se nalazi u višednevnoj turneji po Evropi, izjavio je za honkonške medije da za ovu godinu prognozira ekonomski rast NR Kine iznad osam ili devet posto, ali i da će biti teško da inflaciju održava na nivou ispod četiri posto.

"Finansijska situacija u kojoj se nalazi Kina će biti jedna od najboljih u svijetu ove godine, sa ekonomskim rastom iznad osam ili devet posto i stopom inflacije ispod pet posto", rekao je Wen.

Ti najnoviji komentari Wen Jiabaoa su nešto manje optimistični od onih u petak, kad je rekao da će inflacija u NR Kini tokom 2011. biti čvrsto pod kontrolom i da bi trebalo polako da usporava.

Mnogi ekonomisti su već ranije prognozirali da će inflacija u NR Kini ove godine premašiti četiri posto s obzirom da je značajno iznad tog nivoa još od januara, a očekuje se da će u junu ili julu dostići maksimum od šest posto.

Analitičari koje je ovog mjeseca anketirala agencija Reuters predviđaju da će NR Kina nastaviti da pooštrava monetarnu politiku, odnosno da će tokom 2011. povećati ključnu kamatnu stopu za četvrt procenta i stopu na depozite za 0,5 procenta.