biznis
0

Kineski lideri obećali stabilan privedni rast i mudru monetarnu politiku

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina će pojačati napore za smanjenje inflacije u 2011. godini i nastaviće snažan privredni rast, prenijeli su danas državni mediji saopštenje sa redovne godišnje ekonomske konferencije.

"Prioritet je da se aktivno i pravilno regulišu odnosi između održavanja stalnog i relativno brzog ekonomskog rasta, ekonomskog restrukturisanja i regulisanja očekivanja vezanih za inflaciju", navodi se u saopštenju.

U tekstu se ukazuje i na potrebu većeg poklanjanja pažnje stabilizovanju cijena.

Novembarska inflacija u Kini je premašila sve prognoze i dostigla najviši nivo u posljednjih 28 mjeseci. Cijene su počele da rastu i van sektora prehrambenih proizvoda, što je izvršilo pritisak na Vladu da pooštri politiku.

Kineska centralna banka ove sedmice je treći put u posljednjih mjesec dana povećala obavezne rezerve banaka, kako bi umanjila količinu gotovog novca u privredi. 
    
Komunistička partija istovremeno je najavila sprovođenje "mudre" monetarne politike.

Analitičari ovo tumače kao otvaranje puta agresivnijoj politici regulisanja kursa domaće valute juana, visine kamata i ograničavanja davanja kredita.
Godišnjom ekonomskom konferencijom predsjedava predsjednik Hu Đintao, a prisustvuju joj brojni visoki zvaničnici centralne uprave i provincijalnih vlada.