biznis
0

Kineski investitori planiraju ponovo izgraditi londonsku Kristalnu palaču

Klix.ba
Kineski investitori saopćili su kako planiraju ponovo izgraditi londonsku Kristalnu palaču, nekada najveću staklenu građevinu na svijetu.

Grupa ZhongRong planira investirati 600 miliona eura u ponovnu izgradnju remek-djela Josepha Paxtona u identičnoj veličini i razmjerama.

Palača je izgrađena u Hyde parku za potrebe Velike izložbe čuda širom svijeta, 1851. godine, a prebačena je na brdo u južnom dijelu Londona 1854. godine.

Zgrada, čudo viktorijanskog doba, izgorjela je 1936. godine, a oblast u kojoj se nalazila i danas je poznata kao Kristalna palača.

Plan je da se ova lokacija pretvori u novu vodeću kulturnu destinaciju te obnovi okolni javni park.

"London je širom svijeta poznat po svojoj historiji, a u Kini je nekadašnja Kristalna palača čuvena kao veličanstveno postignuće. Projekt je jedinstvena prilika da se oživi njen duh i vrati stara slava", rekao je Ni Zhaoxing, predsjednik grupe ZhongRong.

Park je nekada bio dom engleskog premijerligaškog nogometnog kluba Crystal Palace. Trenutni stadion, koji će ostati na svom mjestu, dom je britanskih sportista. Pored njega, zadržat će se i 219 metara visok TV predajnik, najviša građevina u predgrađu Londona.

Nova Kristalna palača bit će visoka 50, a duga 500 metara. Investitori obećavaju dvije hiljade novih radnih mjesta.

Londonski gradonačelnik, Boris Johnson, predsjedavat će savjetodavnim odborom koji će upravljati projektom. Radovi ne bi trebali početi prije 2015. godine.

"Paxtonova nevjerovatna Kristalna palača bila je simbol inovacija 19. stoljeća, a sadržala je inovativni duh koji je trebao oblikovati London i svijet za nadolazeće generacije. Kako je zgrada uništena, pitanje šta učiniti sa njenim ruševinama nikada nije riješeno. Ovo je vizija koja, ne samo da će obnoviti čuvenu građevinu, već i čitav okolni park, te donijeti nova radna mjesta i omogućiti razvoj", rekao je Johnson.