biznis
0

Kineski Dongfong osigurao posao za 1.200 radnika iz RS-a

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici kineske kompanije Dongfang potpisali danas u Ugljeviku ugovore s kompanijama iz Republike Srpske koje će biti angažovane na izgradnji Termoelektrane Stanari.

Ministrica urbanizma i ekologije RS Srebrenka Golić izrazila je zadovoljstvo što je kompanija Dongfang prihvatila sugestiju resornog ministarstva i na izgradnji termoelektrane angažovala domaću građevinsku operativu.

Kompanije MD Perić iz Bijeljine, Građ-promet Doboj i Kors iz Laktaša, zajedno sa lokalnim firmama kao podizvođačima radova, angažovat će blizu 1.200 radnika iz RS-a koji će raditi pod nadzorom 50 stručnjaka iz Kine.

Golić je navela da se vrijednost izgradnje Termoelektrane Stanari procjenjuje na više od 400 miliona evra, dok će EFT uložiti još oko 150 miliona eura u modernizaciju rudnika Stanari.

Kompanije iz RS-a izvodit će građevinske radove na pripremi gradilišta, te razvođenju električne energije i uvođenju prvih iskopa za temelje kotlovskog i turbinskog dijela postrojenja.

Kamen-temeljac za izgradnju EFT-ove termoelektrane simbolično će biti postavljen 18. maja, dok će termoelektrana u potpunosti biti izgrađena do kraja 2015. godine.