Proboj na evropsko tržište
0

Kineske automobile sastavljat će Bugari

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Automobili kineske kompanije Great Wall sastavljat će se u Bugarskoj od februara, saopćio je u petak čelnik bugarskog proizvođača automobila Litex Motors.

Ti automobili će biti namijenjeni evropskom tržištu. "U februaru ćemo početi proizvodnju automobila (...) Prvih dvjesto vozila proizvedenih pokusno već je spremno", rekao je Kiril Georgijev, direktor Litex Motorsa.

"U prvoj fazi predviđena je samo montaža. No trenutno pregovaramo s kooperantima kako bismo za dvije do tri godine organizirali proizvodnju svih dijelova u Bugarskoj", dodao je predstavnik Litex Motorsa. Ta bugarska tvornica osnovala je preduzeće u Loveču, na sjeveru Bugarske, na temelju ugovora o saradnji s najvećom privatnom kineskom tvornicom automobila Great Wallom, potpisanim 2009.

Njen godišnji kapacitet je 50.000 automobila "za evropsko tržište", piše Litex Motors na svojoj internetskoj stranici. Ovo je prvi put da neka kineska tvornica automobila ugovara montažu svojih automobila u nekoj od zemalja EU-a. Kako navodi Litex Motors, Great Wall je jedina kineska firma čiji automobili odgovaraju evropskim zahtjevima za sigurnost i kvalitet i koja izvozi u Evropu.

U Bugarskoj će se sastavljati tri marke automobila: Voleex C10, Steed 5 i 4x4 Hover H5. Bugarska ima ograničenu tradiciju u proizvodnji automobila. Model Renaulta i Fiata tu se montirao od 1967. do 1970. U vrijeme komunizma sastavljali su se i ruski automobili marke Moskvič.