biznis
0

Kina vjeruje u euro uprkos krizi

FENA
Zvanični Peking i dalje ima povjerenje u euro uprkos produbljavanju dužničke krize u zoni eura i finansijsko tržište tog monetarnog bloka smatra jednim od "primarnih destinacija za investiranje", izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine Yang Jiechi.

Taj komentar, objavljen na internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova, uslijedio je pošto su kineske vlasti najavile dalje diversificiranje svojih ogromnih deviznih rezervi s dolara na druge valute, i nakon što su Sjedinjene Američke Države ozakonile sporazum o povećanju limita za zaduživanje, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

"Kina je uvijek imala povjerenja u eurozonu i euro i finansijsko tržište eurozone smatra jednom od svojih primarnih destinacija za investiranje", rekao je Yang. Dodao je da se u Pekingu vjeruje da je prosperitetna i stabilna eurozona važna za svjetsku stabilnost i razvoj.

NR Kina ranije je podržala napore zone eura za spašavanje prezaduženih članica, glavnih kupaca kineske izvozne robe, i obećala da će kupovati suverene obveznice denominirane u eurima da bi pomogla tom regionu da prebrodi krizu.

Yangova javna podrška euru uslijedila je nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak uvečer konačno potpisao sporazum o povećanju granice za zaduživanje, čime je spriječen bankrot koji bi imao katastrofalne posljedice po najveću svjetsku ekonomiju.

Guverner centralne banke NR Kine Zhou Xhiaochuan pozdravio je taj sporazum, ali je nagovijestio da će vlasti druge po veličini nacionalne privrede u svijetu nastaviti da diversificiraju svoje devizne rezerve sa "zelenih novčanica".

NR Kina, vlasnik najvećih deviznih rezervi na svijetu od oko 3,2 biliona dolara na kraju juna, također je najveći vlasnik američkih vladinih obveznica.

Njemački list "Sueddeutsche Zeitung" primijetio je prošle sedmice da je vlastima u Pekingu jasno da ne mogu tako lako prodati američke obveznice, pa moraju biti veoma oprezni u daljim potezima da ne bi došlo do širenja straha i panike.

"Brzo okretanje leđa dolaru nije moguće, jer to bi ga obezvrijedilo. S druge strane, brz prelazak na euro-rezerve u Evropi nije dobrodošao, jer bi naglo jačanje eura utjecalo na poskupljenje evropskog izvoza", ukazao je njemački dnevnik s najvećim brojem čitalaca.

Dnevnik koji izlazi u Muenchenu dalje je naveo da bi prodaja američkih obveznica također snažno oslabila dolar u odnosu na kineski juan, što bi bio veliki udarac za dalekoazijsku ekonomiju, koja je u velikoj mjeri zavisna od izvoza, prije svega izvoza jeftinih proizvoda u SAD.

"Onaj ko pozajmi jedan milion dolara, ima dužnika u šaci, a onaj ko pozajmi milijardu dolara taj je također upao u zamku", smatra "Sueddeutsche Zeitung".