Evroazijski samit
0

Kina traži veći uticaj Azije u globalnim finansijskim institucijama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zemlje u razvoju s istoka bi trebalo da imaju veću moć u globalnim finansijskim institucijama, kojima tradicionalno dominiraju sile sa zapada, izjavio je u ponedjeljak kineski premijer Wen Jiabao na otvaranju Evroazijskog samita.

Početak dvodnevnog sastanka predstavnika 48 zemalja svijeta, koji se održava u luksuzu belgijske kraljevske palate ali uz pojačane mjere sigurnosti, ukazuje na zahtjeve azijskih zemalja, koje predvode svijet u izlasku iz recesije, da se uspostavi ravnoteža moći u međunarodnim institucijama, prenosi AP.

Wen je istakao kako azijski lideri očekuju od Evrope da im ustupi određeni broj mjesta u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

  • Moramo da unaprijedimo proces i mehanizam donošenja odluka u međunarodnim finansijskim institucijama, povećamo zastupljenost zemalja u razvoju i podstaknemo njihovo veće učešće. Moramo da istražimo načine za uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja globalnom privredom, rekao je kineski premijer.

Wen i drugi azijski lideri su istakli da će se Azija potruditi da njen brzi ekonomski rast dobije na važnosti na globalnom nivou.

Predsjednik Kambodže Hun Sen je izjavio da bi azijskim privredama trebalo da se izrazi priznanje za to što predvode svijet na polju privrednog oporavka.

Prošle sedmice je Evropska unija, koja u upravnom odboru MMF-a zauzima devet od 24 mjesta, saopćila da je spremna da prepusti dio svog uticaja u toj organizaciji zemljama u razvoju.

  • Činjenica da Evropljani pokazuju fleksibilnost i volju za pregovaranje je važna. Za nas je promjena kvota u MMF-u veoma simbolična i važna, izjavio je južnokorejski delegat na samitu u Bruxellesu, Ri Chang-yong.