biznis
0

Kina pritisnula i cijene nafte

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Cijene nafte na međunarodnim tržištima ponovno su pale u srijedu, približivši se nivou od 78 dolara za barel zbog strože kreditne politike Kine, snažnijeg dolara i prognoza o rastu zaliha u SAD-u.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u februaru pale su na američkom tržištu oko jedan posto na 78,24 dolara, dok su za isporuke u martu pale za 68 centi na 78,64 dolara.

Na tržištu u Londonu cijene sirove nafte za isporuke u martu bile su u minusu 64 centa i iznosile su 76,99 dolara.

Kineske bankovne vlasti poručile su nekim velikim bankama da obustave dodjelu novih zajmova u preostalom dijelu januara nakon snažnog skoka njihovih plasmana u prvih nekoliko sedmica ove godine, objavili su tamošnji državni mediji i bankarski izvori.

"Kineski planovi prigušivanja aktivnosti na tržištu kredita ponovno su izazivali zabrinutost, što znači da će podaci o BDP-u i ostali gospodarski podaci koji će biti objavljeni sutra morati biti vrlo optimistični da to neutraliziraju", rekao je David Wech iz tvrtke JBC Energy u Beču.

Kineski gospodarski pokazatelji za decembar bit će objavljeni u četvrtak.

Analitičari kažu da je kineska industrijska proizvodnja u decembru vjerojatno porasla po najvišoj stopi u gotovo četiri godine, skočivši za 20 posto u odnosu na odgovarajući mjesec prethodne godine, u usporedbi s 19,2-postotnim rastom u novembru.

Snažniji dolar također je pritisnuo cijene sirove nafte. Euro je u srijedu pao na najniži nivo u pet mjeseci naprema dolaru i funti pod pritiskom zabrinutosti zbog grčkih fiskalnih problema.

Američki podaci o zalihama sirove nafte bit će ove sedmice objavljeni dan kasnije zbog Dana Martina Luthera Kinga koji je obilježen u ponedjeljak. Tako će Američki naftni institut sedmiče podatke o zalihama objaviti u srijedu, a američka vlada u četvrtak.

Cijene su dodatno prigušile prognoze da će ti podaci pokazati rast zaliha sirove nafte za 2,5 miliona barela, rast zaliha derivata za 400 hiljada barela te rast zaliha benzina za 1,9 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte zasebno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 75,53 dolara, što je 22 centa manje nego dan ranije.