biznis
0

Kina povećala kontrolu nad tržištem rijetkih metala

FENA
Kina je dodatno ojačala svoju poziciju na svjetskom tržištu rijetkih metala, podižući poreze na te izuzetno važne sirovine za tehnološku industriju i zabranjujući njihovu proizvodnju odvajanjem od sirovih rudača.

Kineska je vlada također jučer navečer najavila da će zabraniti povećanje proizvodnih kapaciteta za postojeće projekte odvajanja rijetkih metala od sirovih rudača, prenose agencije.

Ministarstvo trgovine ranije je najavilo da će od danas proširiti izvozne kvote za rijetke metale na metalne legure koje sadrže više od 10 posto tih elemenata. Te su dvije koordinirane najave dio kampanje kojom vlada u Pekingu nastoji pojačati kontrolu nad tržištem rijetkih metala.

Državno je vijeće saopćilo da je njegova nova politika usmjerena na "promicanje održivog i zdravog razvoja sektora rijetkih metala", čija važnost raste tim više uzme li se u obzir činjenica da Peking gotovo ima monopol nad proizvodnjom u tome sektoru.

Vlada će spajanjem i akvizicijama "značajno reducirati" broj kompanija koja se bave vađenjem i odvajanjem rijetkih metala, tvrdeći da time želi ojačati njihovu poziciju pri određivanju cijena.

Državno vijeće će također dodatno povisiti prag za kompanije koje apliciraju za izvozne kvote, te "strogo kažnjavati" sve tvrtke koje se bave njihovom preprodajom.

Kina proizvodi više od 95 posto rijetkih metala u svijetu i Peking je počeo uvoditi reda u tu industriju zatvaranjem nelegalnih rudnika, pooštravanjem standarda zaštite okoliša, te ograničenjem izvoza.