biznis
0

Kina od 2027. – vodeća ekonomska sila u svijetu

FENA
Kina će 2027. godine po ekonomskoj snazi nadmašiti SAD i postati vodeća svjetska privredna sila, predviđaju analitičari poznate američke investicione banke "Goldman Saks", javljaju agencije.

Agencija Prajm-Taš podsjeća da je "Goldman Saks" ranije predviđao da Kina može postati najveća globalna ekonomska sila nešto kasnije - sredinom tridesetih godina ovoga vijeka - ali ga je na promjenu procjene nagnala izuzetno visoka ekonomska ekspanzija koju najmnogoljudnija zemlja svijeta bilježi od početka ove decenije.

Ukoliko se procjena stručnjaka "Goldman Saksa" potvrdi, svijet će se već za dvije decenije suočiti sa velikom preraspodjelom ekonomske moći. To će, prema ocjenama analitičara, izazvati i ozbiljne geopolitičke promjene na globalnom nivou.

Stručnjaci "Goldman Saksa" prognoziraju za naredne decenije i veliki ekonomski uspon Indije, koja bi već sredinom vijeka trebalo, ako održi očekivane stope rasta, da potisne SAD s drugog mjesta na globalnoj rang-listi ekonomski najmoćnijih zemalja.

Kinu i Indiju sada naseljava oko 2,5 milijardi ljudi, što znači da na teritoriji te dvije zemlje živi više od trećine ukupnog svjetskog stanovništva.