biznis
0

Kina očekuje rekordan fiskalni deficit u 2009.

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kina bi ove godine mogla da zabilježi rekordan fiskalni deficit, nakon što je svjetska kriza umanjila kineske prihode i istovremeno primorala vladu na povećanje izdataka za stimilisanje domaće privrede, prenijeli su danas lokalni mediji, javljaju svjetske novinske agencije.

Kinesko ministarstvo ekonomije je u svom nacrtu budžeta za 2009. predvidjelo deficit od 950 milijardi juana (139 milijardi dolara), podsjetio je list "Čajna biznis", ističući da je ta cifra devet puta veća od deficita od 111 milijardi juana u 2008. i da dostiže oko tri posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

Ekonomista Vang Cheng u kompaniji "JP Morgan" u Hongkongu je na pitanje da li je toliki deficit realan odgovorila da je on "apsolutno moguć".

"Ove godine ne bi bilo ništa iznenađujuće da fiskalni deficit dostigne tri posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda", rekla je ona.

Kineski list je ukazao da će taj deficit proizaći iz fiskalne potrošnje u 2009. od 7,6 biliona juana, što je povećanje od 22,1 posto u odnosu na 2008, s obzirom na to da kineska vlada planira da poveća investiranja u 15 sektora, uključujući nekretnine i saobraćaj.

Kina je krajem 2008. objavila obiman program potrošnje, vrijedan četiri biliona juana, namijenjen oživljavanju domaće privrede, a ove godine je donijela ili planira da uskoro donese nove podsticajne mere za 10 sektora, kao što su autoindustrija i petrokemija.