Ekonomski stručnjak
0

"Kina ne treba da ograničava cijene žitarica i povrća"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brzo rastuća inflacija na kineskom tržištu hrane je dobra za domaće poljoprivrednike, pa bi zato vlada Kine trebalo da se uzdrži od ograničavanja cijena žitarica i povrća, izjavio je ugledni ekonomski stručnjak Xiu Sianglin.

Poljoprivredni proizvodi u Kini i dalje su potcijenjeni, ocijenio je Xu u izjavi za Reuters, dodajući da bi njihovo poskupljenje trebalo ohrabrivati, jer bi se time povećali prihodi seljaka.

Kineska vlada je kontrolu inflacije stavila u vrh prioriteta za 2011. godinu, nakon što su u novembru potrošačke cijene povećane do najviših vrijednosti za posljednjih 28 mjeseci, i za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec 2009. godine.

Inflaciji je najviše doprinio rast cijena hrane, pa je Peking spremio paket protivmjera, uključujući i ograničenje cijene nekih prehrambenih proizvoda.

Xiu, međutim, smatra da kontrola cijena žitarica i povrća nije poželjna jer poljoprivrednik gajenjem usjeva ne može da zaradi dovoljno.

On ističe primjer da kineski seljak gajeći pšenicu, prema sadašnjoj državnoj otkupnoj cijeni može da zaradi oko 30 juana (4,56 dolara) dnevno, dok bi otišavši da radi na građevini zaradio 50 juana dnevno.

Xiu smatra da, uprkos žalbama, većina stanovnika gradova može da izdrži više cijene hrane. On se pita koliko je uopće bitno to što je, naprimjer, znatno poskupio bijeli luk, kada se ima u vidu koliko malo tog povrća koriste gradska domaćinstva.

Prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, hrana trenutno u troškovima domaće gradske porodice ima udio od 30, a u troškovima seoske porodice 40 posto.

Xiu smatra da je rast cijena hrane samo kratkoročan problem gradskog stanovništva, ali je dugoročni faktor zdravlja kineske ekonomije.

  • Ukoliko prihodi poljoprivrednika ostanu niski, kineski planovi da podstakne domaću potrošnju neće biti ostvareni, upozorio je Xiu.