Sky City od 838 metara
0

Kina će za 90 dana izgraditi najvišu građevinu na svijetu

Klix.ba
Sudeći prema riječima inžinjera zaduženih za izgradnju, neboder nazvan Sky City će do marta 2013. godine biti najviša zgrada na svijetu. Njegova visina će iznositi 838 metara, a njegovih 220 spratova će biti izgrađeno za samo 90 dana u gradu Changsha.

Iako plan o izgradnji čak pet spratova dnevno zvuči kao nemoguć, treba napomenuti da je na dizajniranju ovog nebodera radio veliki broj inžinjera koji je već radio na Burj Khalifi. Pored toga, ova kompanija je već ranije gradila zgrade od 30 spratova za samo 15 dana.

Pripremni radovi bi trebali početi krajem ovog mjeseca, čim kineska vlada da zeleno svjetlo za ovaj projekt. Ovako brza izgradnja će biti moguća uz montažnu modularnu tehnologiju koju je razvila kompanija Broad Sustainable Building, koja je na taj način već izgradila 20 visokih građevina u Kini.

Za izgradnju će biti iskorišteno 220.000 tona čelika, a u zgradi će moći živjeti 31.400 ljudi. Stanovi će zauzeti 83 posto cjelokupne građevine, a ostatak prostora će biti iskorišten za urede, školu, bolnicu, prodavnice i restorane. U zgradi će se nalaziti i 104 lifta.

Prema procjenama kompanije, cijena izgradnje jednog kvadratnog metra će, zahvaljujući montažnoj modularnoj tehnologiji, iznositi 1.500 dolara. Izgradnja kvadratnog metra u Burj Khalifi je koštala 15.000 dolara.

Kompanija također tvrdi da će zgrada biti u mogućnosti izdržati i zemljotrese jačine devet stepeni prema Richterovoj skali.