biznis
0

Kina će uložiti 9 milijardi dolara u Brazil

FENA
Očekuje se da će Kina ove godine u Brazil uložiti 9 milijardi dolara, a polovina te svote bit će usmjerena u tehnološki sektor, objavili su danas državni mediji, pozivajući se na brazilskog visokog trgovinskog dužnosnika.

Kineska ulaganja u brazilsku tehnološku industriju dosegnut će u ovoj godine 4,5 milijarde dolara, kazao je Alessandro Teixeira, pomoćnik brazilskog ministra razvoja, industrije i vanjske trgovine u komentaru koji je prenio dnevni list China Daily.

Kineski kapital dosad je uglavnom ciljao na brazilski poljoprivredni i rudarski sektor, te je vlada u Braziliji pozvala kineske kompanije da ulažu i u sektore koji se ne bave sirovinama kako bi pomogle uravnotežiti privredu zemlje, navodi se u izvještaju.

"U osnovi se sedamdeset posto trgovine između Brazila i Kine odnosi na robe", rekao je Teixeira.

"Mi smo pak zainteresirani za poboljšanje poslovnih odnosa u sektoru razvijene i visoko razvijene tehnologije", dodao je.

Kazao je da su dvije vlade postigle dogovor o povećanju kineskih ulaganja u sektor razvijene tehnologije.

Kina je u posljednjih nekoliko godina postala najveći trgovinski partner Brazila, ispred SAD-a, a prošle je godine bila i najveći investitor u tu južnoameričku zemlju, s ukupnom vrijednošću ulaganja od oko 30 milijardi dolara.

Brazilski dužnosnici navode da je vrijednost bilateralne trgovine između Brazila i Kine poskočila s 2,3 milijarde dolara u 2000. na 56,4 milijarde dolara u 2010.