biznis
0

Kina će kupiti dio španskog duga za šest milijardi eura

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Kina je spremna kupiti dio španskog duga za oko šest milijardi eura (7,9 milijardi dolara), objavio je u četvrtak španski dnevnik El Pais pozivajući se na vladine izvore.

To je prvi put da je spomenuta cifra za planiranu kinesku kupovinu španskih obveznica, koja je ravna sumi koju Peking planira utrošiti na grčki i portugalski dug zajedno. Dužnosnici Kine i Španije nisu potvrdili tu cifru, niti su saopćili kada i koju vrstu španskog javnog duga Kina planira kupiti, prenosi Reuters.

Kineski vicepremijer Li Keqiang u srijedu je tokom službene posjete Madridu ponovio odlučnost Kine da kupi španjolske obveznice, ali nije naveo pojedinosti.

Špansko tržište duga u četvrtak nije mnogo promijenjeno jer je razlika između španskih i njemačkih 10-godišnjih obveznica marginalno povećana, na 243 bazna poena.

"Gledano šire, šest milijardi eura bi za Kinu bila kap u moru. Bez obzira na to, pomanjkanje reakcije na tržištu duga u sadašnjem trenutku predstavlja prije odraz uzdržanosti investitora da povjeruju u taj izvještaj i uzmu ga ozbiljno", ukazao je ekonomist Joe Tomkins.

Šest milijardi eura bi pokrilo priličan dio projektiranih španskih emisija duga u 2011. Ta zemlja planira ove godine emitirati neto srednjoročnih i dugoročnih obveznica za 47,2 milijarde eura i očekuje da njen ukupan javni dug dosegne oko 540,8 milijardi eura, ili 54 posto bruto domaćeg proizvoda, saopćila je španska vlada krajem decembra.

Kina, međutim, osim neodređenih obećanja potpore, nije ništa otkrila o tome koliko posjeduje suverenog duga u članicama zone eura, niti koliko njeni investicijski fondovi planiraju kupiti.

Španska vlada nije objavila koliko je njezina duga u posjedu Kine, ali El Pais procjenjuje da kineska središnja banka posjeduje blizu 20 posto ukupne količine koja je u rukama nešpanskih investitora koji obično kupuju oko 60 posto duga koji se ponudi.

Francuski poslovni dnevnik La Tribune u srijedu je procijenio da je Kina prošlog juna posjedovala 7,3 posto od ukupno 8,861 bilijuna eura vrijednog javnog duga zone eura, na osnovu procjene prema obimu kineskih deviznih rezervi.

Kina povećava svoje vlasništvo u vladinom dugu zone eura, uključujući dug koji emitira Španija, izjavio je zamjenik kineskog ministra trgovine Gao Hucheng.

Gao je na web stranici kineskog ministarstva trgovine također ukazao da Kina ima povjerenja u financijska tržišta Španije i eurozone i kako je također uvjerena da će te zemlje biti u stanju prebroditi dužničku krizu.

Španija je pod sve većim pritiskom međunarodnih tržišta duga zbog zabrinutosti da bi mogla biti prinuđena slijediti Grčku i Irsku i zatražiti pomoć za spašavanje od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Mada je prinos na španske obveznice u porastu, potražnja španskog duga ostaje, međutim, jaka.

Peking je, s druge strane, pod domaćim političkim pritiskom da svoje ogromne devizne rezerve investira oprezno, nakon što je pretrpio gubitke tokom globalne financijske krize.