biznis
0

Kebo smatra da "Agrokomerc" treba vratiti na federalni nivo

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo danas je boravio u posjeti velikokladuškom "Agrokomercu". U razgovoru s rukovodstvom ovog poduzeća, predstavnicima kantonalne vlade, te direktorom Agencije za privatizaciju USK-a pokušalo se iznaći najbolje rješenje za privatizaciju "Agrokomerca".

Pokretanje procesa privatizacije, poticanje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta u "Agrokomercu" cilj je moje posjete ovom poduzeću u kojem situacija i nije tako strašna kako se predstavlja, izjavio je Kebo nakon sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata.

Prema njegovim riječima, radi se samo o sporosti i neefikasnosti, a potrebno je odrediti nadležnost nad poduzećem, formirati nadzorni odbor, riješiti pitanje penzionog, blokade od Porezne uprave, te iznaći novac da se održi kontinuitet proizvodnje.

Ovo poduzeće najbolje bi bilo vratiti na federalni nivo, formirati ekspertni tim sastavljen od članova Federalne i Kantonalne vlade, te Federalne i Kantonalne agencije za privatizaciju, koji bi uspješno okončali ovaj proces, mišljenja je Kebo.

"Agrokomerc" je spreman za privatizaciju,najveći problem su neizmirene obaveze prema radnicima, koji nisu primili plaću od 2003. godine i oko 120 ih trenutno radi, te primaju akontaciju plaće, kazao je direktor ovog poduzeća Mujo Milak.

Sudeći prema ocjeni sudionika današnjeg sastanka situacija u "Agrokomercu" bi napokon trebalo biti riješena. Za ovo poduzeće je, kako je danas rečeno, zainteresiran potencijalni investitor iz Kuvajta.