biznis
0

Katsu o izvještaju Svjetske banke u vezi sa poslovnim klimama u regiji

FENA
Potpredsjednik Svjetske banke za regiju Evrope i centralne Azije Shigeo Katsu izjavio je danas, komentirajući izvještaj Svjetske banke da lakoća poslovanja varira u velikoj mjeri među gradovima u jugoistočnoj Evropi i to što su u njemu Banja Luka, Mostar i Sarajevo veoma loše rangirani, da je ova ocjena investicijskih klima obuhvatala samo četiri oblasti, a da, kada se govori o okruženju za investiranje, to uključuje daleko više elemenata.

"Ovaj izvještaj je omogućio da, ipak, općine u regiji mogu da uče jedna od drugih, te upoređuju svoje rezultate, prakse, procedure, što je samo za sebe izuzetno pozitivno“, rekao je Katsu u izjavi novinarima nakon razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom.

O istom pitanju, Dodik je rekao da su u tom izvještaju računati kriteriji koji se odnose na impeletaciju imovinskih i drugih problema, što je u isključivoj nadležnosti pravosuđa, te da i RS stalno izražava nezadovoljstvo radom tog sektora i očekuje pozitivnije promjene.

Izvještaj Svjetske banke o poslovanju u jugoistočnoj Evropi u 2008. godini obuhvata 22 grada u sedam ekonomija: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.