biznis
0

Katastrofe ekonomiju koštale 350 milijardi dolara

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ove godine ekonomija će pretrpjeti oko 350 milijardi dolara gubitaka zbog katastrofa, prirodnih ili onih izazvanih ljudskim faktorom, što su najveći gubici u istoriji - saopštilo je švajcarsko osiguravajuće društvo Svis Re.

Najveći ekonomski gubici nastali su zbog potresa u Japanu. U katastrofama je u prvih devet mjeseci ove godne živote izgubilo više od 30.000 ljudi.

Ukupni gubici za svjetske osiguravajuće kuće, proistekli iz katastrofa, dostići će ove godine 108 milijardi evra, pokazuju preliminarni podaci švajcarske kompanije. To je više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu kada je ta brojka bila 48 milijardi dolara.

"Da je Japan bio u potpunosti osiguran, ova godina bi bila najskuplja do sada za osiguravajući sektor", ukazao je Svis Re.

Potres u Japanu osiguravajuće kompanije koštao je 35 milijardi dolara, a ukupna šteta je procijenjena blizu 210 milijardi dolara.

Osim potresa u Japanu i na Novom Zelandu, velike poplave na Tajlandu i u Australiji koštale su ove godine osiguravajuće kompanije više od 10 milijardi dolara.

Osiguravajući sektor platio je gotovo 14 milijardi dolara za nadoknadu štete koju su nanijela dva tornada u SAD i blizu pet milijardi dolara za nadoknadu gubitaka poslije uragana Irena.