biznis
1

Katarski investitori pokušavaju spasiti posrnuli BlackBerry

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Qatar Holding LLC pridružila se maloj grupi investitora koji su nedavno uložili milijardu dolara u posrnulog kanadskog proizvođača smartphonea BlackBerry.

Katarski investitori pridružili su se najvećem dioničaru BlackBerryja, kompaniji Fairfax Financial Holdings Inc., kako bi spasili posrnulu kompaniju koja je početkom ovog mjeseca izgubila svaku nadu da će pronaći kupca.

Fairfax je ponudio da kupi ostatak dionica i privatizira BlackBerry, ali je odustao u posljednjem trenu i odlučio se za novu upravu i novčanu infuziju te stvaranje prostora za restrukturiranje kompanije.

BlackBerry je pomogao u stvaranju čitave kulture korisnika mobitela ovisnih o svojim smartphoneima, ali je sa pojavom iPhona i uređaja pogonjenih Googleovim Androidom doživio rapidan pad popularnosti.

U januaru je kompanija predstavila novu platformu u pokušaju da vrati izgubljeni sjaj, ali se kasnije potez ispostavio kao veliki promašaj. U septembru su najavili otpuštanje čak 4.500 radnika, odnosno trećinu svoje radne snage, nakon što su zbog pada prodaja izgubili 965 miliona dolara u posljednjem kvartalu.

Vezani članci