biznis
0

Kari Kahiluoto među gostima petog godišnjeg Samita 100

Klix.ba
Na predstojećem petom po redu godišnjem okupljanju Samit 100, vodećoj biznis inicijativi u regionu koja okuplja poslovne lidere jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom političkih lidera regiona, a koja se će pod motom "Dogovor za novo doba" održati od 27. do 28. maja 2016. u Sarajevu, jedan od specijalnih gostiju bit će i ambasador Kari Kahiluoto, predsjedavajući Nordijskog vijeća ministara, tijela kojim je regulisana međusobna ekonomska saradnja nordijskih zemalja.

U svom specijalnom izlaganju, prvog dana Samita 100, na temu “Inspiracija sa sjevera” predstavit će pozitivnu praksu ekonomske saradnje nordijskih zemalja koja zemljama u ovom regionu može poslužiti kao primjer za ekonomsku saradnju u budućnosti i brži razvoj. Naime, nordijske zemlje su još daleke 1952. godine odlučile zajednički ekonomski sarađivati i nastupati u svijetu svjesne da su kao male zemlje i manje konkurentne ukoliko nastupaju samostalno.

SAMIT100 biznis lidera regiona, jedinstvena je poslovna inicijativa u jugoistočnoj Evropi koja okuplja više od 100 vodećih biznis lidera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, i omogućava intenzivan razgovor o preuzimanju odgovornosti za čvršće povezivanje regiona kroz konkretne prijedloge unaprjeđenja privredne saradnje.

Bosna i Hercegovina će prvi put biti domaćin a dvodnevni program bit će organizovan u kongresnoj dvorani zgrade ASA Group, Trg međunarodnog prijateljstva 25, Sarajevo.

"Okupljanje vodećih biznis lidera u Sarajevu odlična je prilika da pokažemo da su zemlje regiona jedne drugima prilika, a ne opasnost. Zajedničkim naporima i vezama koje imamo sa svijetom, nastupajući kao jedinstveno tržište možemo okrenuti ekonomiju jugoistočne Evrope u najdinamičnije biznis okruženje u svijetu", izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke i kopredsjedavajući ovogodišnjeg Samita 100.

Samit 100 zamišljen je kao snažna kohezijska sila privredne saradnje ali i kao doprinos naporima političkih lidera kako bi unaprijedili konkurentnost regije i nacionalnih ekonomija.

"Ovogodišnji Samit 100, uz pokroviteljstvo Predsjedništva BiH, bit će održan zajedno sa Brdo Brijuni procesom koji će okupiti političke lidere jugoistočne Evrope. Očekujemo više od 100 poslovnih lidera regije zajedno sa predstavnicima politike“, istakao je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Holdinga i kopredsjedavajući ovogodišnjeg Samita 100.

Organizatori Samita 100 2016. su BBI banka i ASA Prevent grupacija iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Združenja Manager iz Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, Atlas grupe iz Crne Gore i Alkaloida iz Makedonije.