biznis
96

Karamehmedović: Emitovanje Eura 2016 ne bi bilo moguće bez pomoći BH Telecoma

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
BHRT je u posljednjem trenutku uspio dobiti dozvolu od Evropske radiodifuzne unije (EBU) za prijenos Evropskog prvenstva u nogometu, na zadovoljstvo svih gledatelja u BiH. Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, ovo ne bi bilo moguće bez pomoći BH Telecoma koji je marketinški partner.

"Bio je to izuzetno dobar programski potez jer rejting gledanosti pokazuje da veliki broj građana BiH prati dešavanja u vezi s prvenstvom, tako da je BHT najgledaniji u terminima utakmica. Realizacija Eura na programu javnog servisa BiH ne bi bila moguća bez velike podrške BH Telecoma koji nam je pomogao u osiguranju TV prava i zahvaljujući tim sredstvima moći ćemo platiti dio obaveza prema EBU-u, što je bila presudna stepenica da dobijemo pravo na prvenstvo", rekao je Karamehmedović za Klix.ba.

Od juna ugasili vlastitu produkciju emisija

Istakao je kako su svi kapaciteti BHRT-a sada stavljeni u svrhu Eura i Informativnog programa s obzirom na to da imaju velikih finansijskih problema. Od 1. juna ugasili su produkciju gotovo svih vlastitih emisija i program je baziran na Informativnom programu, reprizama i programskim obavezama koje moraju ispuniti prema partnerima te Evropskom prvenstvu.

"Finansijska situacija je takva da nam ne dozvoljava ni minimalna ulaganja u proizvodnju bilo kakvog programa i bojim se da će se taj trend nastaviti i da ćemo ići ka daljnjim smanjenima. Nadam se da ćemo imati dovoljno snage da izdržimo", kazao je direktor BHRT-a.

Kada je riječ o prekidu produkcije i emitiranja programa, koje je najavio Upravni odbor BHRT-a, Karamehmedović kaže kako će se morati donijeti odgovarajuće odluke, ali da će se program emitovati.

"Učinit ćemo sve da zadržimo Informativni program i ispratimo Euro do kraja. Ne smijemo zaboraviti da je dan nakon završetka Eura godišnjica genocida u Srebrenici. Glavni smo medijski pokrovitelj i ne treba sumnjati da ćemo i taj posao uraditi na visokokvalitetnom nivou kao i prethodnih godina", rekao je.

Svjetlo na kraju tunela

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u prvom čitanju izmjene Zakona o javnom RTV servisu, što je javnim servisima u BiH dalo novu nadu da će se njihovi problemi riješiti. Karamehmedović je kazao kako se nada da će ove izmjene biti usvojene i u amandmanskoj fazi te Domu naroda, što bi omogućilo stabilno privremeno finansiranje do pronalska konkretnog rješenja.

"Zahvalni smo svim parlamentarcima koji su uložili veliki napor, a posebno predlagačima iz SDA i SBB-a. Uz sve probleme s kojima se suočavamo to nam pokazuje neko svjetlo na kraju tunela. Optimistični smo", rekao je direktor BHRT-a.

Radnici na prinudnom odmoru

Nažalost, svi ovi problemi ostavili su traga na radnike. Neki su tokom prošle i početkom ove godine dobili otkaze kao tehnološki višak, a neki su poslani na prinudne godišnje odmore.

"Broj uposlenih smo smanjili sa 948 na 863, što nije mala brojka i sve što smo zakonski mogli uraditi mi smo uradili. Sve troškove smo sveli na minimum. Kad nije bilo drugog izlaza smanjivali smo program. Neki su na prinudnom godišnjem odmoru, ali u ovakvoj situaciji nismo imali izbora nego da pokrenemo ovaj mehanizam kako bismo održali BHRT u životu", naglasio je.

Na kraju je poručio kako se nada da će se pronaći kvalitetnije rješenje te da neće odustati od zahtjeva da se izmire međusobna dugovanja javnih emitera u BiH, koja prema BHRT-u iznose više od 25 miliona KM.