biznis
0

Kamatne stope u fokusu deviznih tržišta

FENA
Na svjetskim deviznim tržištima protekle sedmice u fokusu ulagača bila su zasjedanja Evropske centralne banke (ECB) i Bank of England (BOE) te njihove odluke o ključnim kamatnim stopama.

Potkraj sedmice tržišta je iznenadio skok zaposlenosti u SAD-u, ojačavši nade ulagača da američka centralna banka Fed neće biti prisiljena ponovno spuštati kamatne stope, što je potaknulo blagi oporavak tečaja zelene valute.

Zelena novčanica ojačala je na sedmičnoj razini prema jenu za 0,6 posto, dosegnuvši 111,7 jena. Britanska funta pak oslabila je 1,2 posto prema dolaru, te je u petak zaključila trgovanje na 2,0315 dolara.

Istodobno, euro je ojačao blagih 0,16 posto prema dolaru, na 1,4653 dolara. Švicarski franak dobio je 0,35 posto na vrijednosti, pa se dolarom trgovalo po 1,1282 franaka.

Pozornost ulagača veći dio sedmice bila je usmjerena na odluke Evropske centralne banke (ECB) i centralne britanske banke o razini ključnih kamatnih stopa u eurozoni odnosno Velikoj Britaniji.

ECB u četvrtak je odlučio ključnu kamatnu stopu ostaviti na aktualnih 4,0 posto, dok se na njezino smanjenje prvi put u posljednje više od dvije godine odlučila britanska centralna banka.

Analitičari su predviđali da će ECB zadržati kamatne stope na toj razini tokom nekoliko nadolazećih mjeseci. "Pretpostavljamo da će ih ECB održati na aktualnim razinama. Stopa inflacije ne dopušta snižavanje kamatnih stopa", kazao je analitičar Wolfgang Sawazki za njemačku televizijsku stanic n-tv, dodajući kako ne isključuje mogućnost njihova povećanja u idućoj godini, prenijela je Hina.

Po najnovijim podacima, inflacija u eurozoni u novembru je dosegnula 3,0 posto, pri čemu je u Njemačkoj, najvećoj privredi eurozone, iznosila čak 3,3 posto. S obzirom na to da aktualna stopa inflacije znatno premašuje ciljanu bančinu razinu od 2,0 posto, a glavni zadatak ECB-a predstavlja suzbijanje inflacije, obično bi se od banke očekivalo povećanje kamatnih stopa.

No, u tome je priječe rastuće zabrinutosti da će rast eurozone dramatično usporiti iduće godine u odnosu na 2,7 posto ostvarenih u ovogodišnjem trećem tromjesečju. Podizanje kamatnih stopa u ovom bi trenutku dodatno intenziviralo usporavanje aktivnosti. ECB je zadnji je put podigla kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na aktualnih 4,0 posto, na zasjedanju početkom juna.

S druge strane, u odvojenom izvještaju Bank of England je izvijestila o smanjenju kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, na 5,5 posto. Riječ je o njihovom prvom smanjenju od augusta 2005., čime će se pomoći poduprijeti privredni rast u uvjetima kada finansijska tržišta potresa globalna kreditna kriza.

Usprkos blagom jačanju dolara prema jenu i funti, trgovci smatraju da sklonost prodaji zelene novčanice neće jenjati s obzirom na neizvjesne razmjere problema u američkoj privredi. Na tečaj dolara nepovoljno utječe pad indeksa američkog Instituta za upravljanje nabavom (ISM) na 50,8 bodova u novembru u odnosu na 50,9 bodova u oktobru. To znači da njegova vrijednost tek neznatno premašuje 50 bodova, odnosno donji prag koji još ukazuje na rast privrede.

Ipak, donekle je olakšanje za ulagače bio u petak objavljen najnoviji podatak o zaposlenosti u novembru u SAD-u, koji je pokazao da je otvoreno 94.000 novih radnih mjesta, 24.000 više od očekivanja analitičara. To je, pak, potaknulo očekivanja da Fed iduće sedmice možda neće sniziti kamatnu stopu s važeće razine od 4,5 posto, kako se očekivalo.

"Pogledate li detalje izvještaja o zaposlenosti, on ukazuje na to da SAD nije u opasnosti od pada u recesiju. Stoga nema opravdanja za rezanje kamatnih stopa za 50 baznih bodova", istaknuo je Paresh Upadhyaya, valutni analitičar pri bostonskom Putnam Investmentsu.

Vezani članci