SAD
0

Kamatna stopa pala na rekordno nizak nivo

FENA
Američka središnja banka smanjila je kamatnu stopu na kratkoročne zajmove za drastičnih 0,75 posto u pokušaju da izvuče najveću ekonomiju iz sve dublje recesije, čime su dužnosnici te banke kamatnu stopu doveli na rekordno nizak nivo u historiji od 0,25 posto.

U objašnjenju ovog poteza središnja banka (Fed) kaže da su svi ključni ekonomski pokazatelji zabilježili pad – od potrošnje, poslovnih ulaganja, pa do industrijske proizvodnje. Ovaj potez središnje banke pojeftinio je posuđivanje novca kako bi biznisi mogli širiti poslovanje, a potrošači kupovati robu na zajam.

Središnja banka objavila je i druga nastojanja u pokušaju da se pomogne posustalom gospodarstvu, između ostalog da kupuje veću količinu američkih vladinih obveznica čime će opticaj doći veća količina gotovine, a što bi pak u skladu s tim trebalo potaknuti izdavanje zajmova.

Prošlog mjeseca u Sjedinjenim Državama cijene na malo zabilježile su rekordan pad, kako su se naglo smanjile cijene nafte, a sve dublja recesija izazvala je pad potražnje u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U jednom drugom izvještaju američke vlade kaže se da je i broj kuća u izgradnji prošlog mjeseca zabilježio rekordni pad.

Dva od tri najveća američka proizvođača automobila – General Motors i Crysler – saopćila su da bi mogli ostati bez gotovine i krahirati tokom nekoliko sljedećih sedmica, međutim, Bijela kuća je saopćila da neće požurivati donošenje bilo kakve odluke o spašavanju ove industrijske grane.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino u utorak je izjavila novinarima da dužnosnici još proučavaju finansijske informacije sva tri američka proizvođača automobila.

Dodala je kako odluka neće biti donesena u neposrednoj budućnosti te da će sve strane uključene u eventualni sporazum – tvornice i uposlenici – morati učiniti određene ustupke.

General Motors i Chrysler kazali su da će najvjerojatnije bankrotirati u januaru ako ne prime pomoć savezne vlade.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha je prošle sedmice saopćila da bi mogla izdvojiti nešto iz fonda od 700 milijardi dolara namijenjenih za stabilizaciju finansijskog sektora kako bi pomogla automobilskoj industriji.

Uznemirujuće vijesti dolazi i iz evropske automobilske industrije, prenosi VoA, prodaja novih automobila pala je u novembru za 25 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.