Analitičar Duljko Hasić
0

Kamate u BiH bi mogle biti i 20 odsto

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ako nadležne institucije u BiH ne budu reagovale, komercijalne banke u BiH će podići kamate na 20 odsto, tvrdi ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

Hasić je rekao da bankari upoređuju BiH sa ruskim tržištem, gdje su kamate iznad 18 odsto i dodao da je to privrednicima jasno poručeno na sastanku sa Udruženjem banaka BiH.

"Ne smije se više dozvoliti bankama da se ponašaju na ovakav način, jer banke danas mogu nabrojati ko zna koliko faktora i onda podići kamatnu stopu", istakao je Hasić i naglasio da ako do toga dođe, privreda u BiH neće postojati.

On smatra da Centralna banka i Agencija za bankarstvo BiH mogu spriječiti komercijalne banke da odlučuju o visini kamatnih stopa.

"Postoje mehanizmi kojima se može reagovati i zaustaviti ova drskost i bezobrazluk banaka u BiH", naglasio je Hasić za "Dnevni avaz" i dodao da i Agencija i Centralna banka mogu uvesti reda u okviru pasivnih kamatnih stopa posredstvom "evribora".

Prema njegovim riječima, potrebno je postaviti odgovarajuće limite do kog iznosa se može podići kamata, jer će u protivnom komercijalne banke u BiH ići i dalje u povećanju kamatnih stopa.