biznis
0

Kamate ECB nepromijenjene, euro i akcije u padu

FENA
Odluke Evropske centralne banke u Frankfurtu i Banke Engleske u Londonu, u četvrtak, da zadrže nepromijenjen nivo kamata uticale su na pad vrijednosti eura prema dolaru, kao i britanske funte prema dolaru i euru, a oslabile su i evropske akcije, izgubivši početni uzlet.

Po saopćenju odluka o kamatama, panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 pao je u ranom popodnevnom trgovanju za 0,7 posto na 1.438,94 poena, nakon što je u srijedu izgubio čak 1,2 procenta vrijednosti, a euro je popustio na oko 1,4655 dolara.

Britanski indeks FTSE 100 je polovinom dana bio u padu 0,2 posto, prenijele su agencije

Ključna tržišna kamatna stopa ECB ostala je na nivou od četiri posto. Ovakva odluka ECB uveliko se očekivala, imajući u vidu potrebu da se preduprijede inflatorni pritisci u zoni eura, prilično narasli zbog viših cijena hrane i energije.

Bazna britanska kamata zadržana je na 5,5 posto, poslije smanjenja u decembru za četvrt procenta.

Očekivanja investitora da će u narednom periodu britanske kamate ipak dalje biti smanjene zbog domaće hipotekarne krize i teškoća dužnika da izmiruju obaveze doprinijela su padu vrijednosti funte.

Analitičari ukazuju da bi novo sniženje britanskih kamata "stanjilo" sadašnju investicijsku prednost funte u odnosu na euro i dolar. Zbog toga je kurs funte sterlinga oslabio danas na desetomjesečni minimum od 1,9542 dolara, kao i na rekordno niskih 75,14 penija za euro.

U dosadašnjem dijelu godine među najveće gubitnike na berzama akcija uvrstile su se kompanije za trgovinu na malo usljed strahovanja da će im manja lična potrošnja u Velikoj Britaniji i SAD-u donijeti pad profita.