biznis
10

Kalifornija pretekla Francusku, postala šesta najveća ekonomska sila

Klix.ba
Kalifornija je pretekla Francusku kao šesta po veličini svjetska ekonomija, podstaknuta snažnim rastom i jačanjem dolara u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u odnosu na strane valute, pokazuju zvanični podaci.

SAD kao zemlja s bruto domaćim proizvodom većim za 2,5 milijardi dolara u odnosu na 2015. godinu, također je zasjenila recesijom pogođeni Brazil.

"To je rezultat kako dobrog privrednog rasta Kalifornije tako i kretanja kursa američkog dolara prema drugim valutama", kazala je Irena Asmundson, glavna ekonomistica u ministarstvu finansija Kalifornije.

Privreda Kalifornije je, kako je navela, prošle godine porasla za 4,1 posto u poređenju s cjelokupnim rastom SAD-a od 2,4 posto i od 1,1 posto u Francuskoj. Prema grafikonu ministarstva finansija Kalifornije, SAD su najveća svjetska ekonomija, na drugom mjestu je Kina, a na trećem Japan. Četvrta pozicija pripada Njemačkoj, peta Velikoj Britaniji, šesta Kaliforniji, a sedma Francuskoj. Slijedi Indija na osmom mjestu, a Italija i Brazil zaokružuju listu prvih deset ekonomskih sila svijeta.

Guverner Kalifornije Jerry Brown (78), vodio je ovu američku saveznu državu kroz ekonomski oporavak koji su donijele tehnološke kompanije Facebook i Apple, ali i poljoprivredna i prerađivačka industrija. Otkako je 2011. godine preuzeo navedenu funkciju, Brown je uspio pobjeći od fiskalne krize i konstantnog deficita te početi nizati budžetske suficite.