{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako zaštititi domaću proizvodnju vode, piva i bezalkoholnih pića

11.5.2012. u 17:38
0
26
Kako zaštititi domaću proizvodnju vode, piva i bezalkoholnih pića
0
Kako zaštititi domaću proizvodnju vode, piva i bezalkoholnih pića
Foto: Ilustracija
U okviru Međunarodnog sajma turizma LIST u Lukavcu danas je održan i okrugli sto o temi "Kako i zašto zaštititi domaću proizvodnju piva, vode i bezalkoholnih pića", a u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, PPDIVUT i Lukavačkog sajma.
Prema riječima Adnana Imerovića, direktora Pivare Tuzla kao jednog od učesnika okruglog stola, u vrijeme teške ekonomske krize država mora poduzeti korake kako bi zaštitila domaću proizvodnju, a samo domaća proizvodnja može omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

"Mi smo već prije nekoliko godina krenuli u globalnu borbu na državnom nivou da dokažemo prekomjeran uvoz piva, jer smo država gdje se skoro 70 posto piva uvozi, dok je evropski prosjek svega 13 posto", istakao je Imerović, te dodao da je jedan od dogovora sa ovog okruglog stola da se borba za zaštitu domaće proizvodnje uz pomoć lokalnih i kantonalnih vlasti spusti na lokalni nivo, kako bi se istovremeno djelovalo i lokalno i globalno.

Kada je riječ o uvozu piva Imerović je potencirao nekoliko problema. "Po pravilniku o pivu definisano je da se svako pivo koje sadrži ispod tri posto alkohola mora deklarisati kao lako pivo, što znači da bi inspekcija već sutra trebala sa tržišta povući sve radler pive na kojima ne piše da je to lako pivo. Drugo, došao sam do informacija iz Zavoda za javno zdravstvo koje je radilo analize uvoznog piva, a konkretno se radi o Karlovačkom i PAN pivu, recimo, na deklaraciji PAN piva piše da ono sadrži pet posto alkohola, a u stvarnosti procenat alkohola u ovom pivu je 4,3 posto. Mi pokušavamo reći javnosti da dobro gleda šta jede i šta pije, jer sve ovo što se uvozi u našu državu je sumnjivog kvaliteta. Sa druge strane, domaći proizvodi se redovno, pa čak i previše kontrolišu", rekao je Imerović.

Kako je istakao Fahrudin Čutuna, sekretar sindikalne koordinacije u grupacijama Klas Sarajevo, Sarajevska pivara i MIMS Sarajevo, današnji okrugli sto koji je okupio domaće proizvođače imao je dobre i kvalitetne diskusije vezano za pivarsku industriju i zaštitu domaće proizvodnje.

"Samo 20 posto domaće prozvodnje zastupljeno je na tržištu u BiH, što svakako doprinosi uvozu kojekakvih roba sumnjivog porijekla. Na današnjem okruglom stolu donijeli smo i konkretne zaključke koje ćemo prezentirati Vladi FBiH. Jedan od zaključaka je taj da inspekcija ne radi dovoljno i da je potrebno angažovati više inspektora na terenu, kako bi se zaštitila domaća prozvodnja i kontrolisao uvoz roba u BiH", zaključio je Čutuna.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: