Seminari širom BiH
0

Kako odabrati pravi sistem za prototipiranje?

Sarajevo-x.com
Otkrijte kako vam najnovije prototyping tehnologije kompanije "Z Corporation" mogu pomoći da dizajnirate brže i efikasnije, i da istovremeno smanjite troškove. Serija seminara širom svijeta ispituje tehnološke izbore i kriterije odabira u personaliziranim okruženjima, idealnim za diskusiju i interakciju sa posjetiocima.
"Z Corporation" i "5D-CADD" d.o.o. Sarajevo, u saradnji sa fakultetima u Bosni i Hercegovini, u okviru serije obrazovnih događaja širom svijeta organizuje seminare na temu "Kako odabrati pravi sistem za prototipiranje?"

Moderna tehnologija, koju svakodnevno koristimo u radnim procesima, napreduje iz dana u dan, omogućuje nam bolja, brža i učinkovitija rješenja koja optimiziraju vrijeme i troškove, povećavaju produktivnost i konkurentsku poziciju i na taj način olakšavaju put od ideje do finalnog proizvoda. Najveći izazovi današnjice su upravo inovacije, novi postupci i tehnologije kod kreiranja novih proizvoda, koncepti i tehnologije brze i povoljne izrade prototipova, razvoj proizvoda i povezivanja dizajnerskih, inžinjerskih i proizvodnih odjela unutar kompanija.

"Z Corporation", kao vodeća svjetska kompanija na tržištu, nudi čitav spektar color i monohromatskih 3D sistema za brzu izradu prototipova, bilo da se radi o 3D printerima, 3D rapid prototyping mašinama ili 3D skenerima; oprema i sami procesi bit će predstavljeni uživo u demo laboratorijama na fakultetima.

Na seminarima će biti prezentovan pregled svih dostupnih 3D printera na tržištu, obradiće se sličnosti i razlike između 3D printera i sistema za prototipiranje na bazi plastike, a bit će analizirani i ključni kriteriji za odabir pravog, odnosno odgovarajućeg sistema. Uz sastanke i demonstraciju opreme i softvera, bit će predstavljeni i regionalni primjeri iz prakse.

Seminari su zamišljeni kao mjesto susreta i povezivanja obrazovnih i razvojnih institucija sa ekonomijom, mjesto razmjene znanja i iskustava stručnjaka i šire javnosti, kao i između studenata, koji će razvijati navedene procese i tehnologije u budućnosti.

U nastavku su datumi i lokacije održavanja seminara, a planirano je da svaki seminar traje od 10 do 13 sati.

19.10.2010. - Elektrotehnički fakultet Sarajevo, Zmaja od Bosne bb, Kampus UNSA, Sarajevo 20.10.2010. - Mašinski fakultet Banja Luka, Stepe Stepanovića 75, Banja Luka 21.10.2010. - Tehnički fakultet Bihać, dr. Irfana Ljubijankića, Bihać 25.10.2010. - Fakultet strojarstva i računarstva Mostar, Matice hrvatske bb, Mostar
27.10.2010. - Mašinski fakultet Zenica, Fakultetska 1, Zenica 28.10.2010. - Mašinski fakultet Tuzla, Univerzitetska 4, Tuzla

Bitno je istaći da su navedeni seminari potpuno besplatni za sve učesnike, ali zbog kapaciteta sala, demo osnova i laboratorija broj mjesta je ograničen, te stoga posjetioce ohrabrujemo da se registruju online i obezbjede svoje mjesto.

Ovisno o pojedinom fakultetu, moguće su manje izmjene u samom programu, u sklopu kojeg će se predstaviti i sami fakulteti, njihove laboratorije i trenutni, odnsono planirani projekti vezani za tematiku seminara. Sve informacije dostupne su na web stranici www.5d-cadd.ba i www.3dt.eu, kao i na zvaničnim web-stranicama fakulteta koji učestvuju u projektu.