biznis
9

Kako nas vide analitičari: HSBC je čovjekov život sveo na pet perioda

Klix.ba
Britanski multinacionalni bankarski i finansijski servis HSBC Holdings kreirao je analizu radne snage na globalnom nivou.

"Promjena na globalnom nivou koja će se desiti u narednih deset godina je bez presedana. Populacija Japana se smanjuje od sredine '90-ih godina prošlog vijeka, a njemačko stanovništvo doživljava pad od 2000. godine. Imajući to u vidu, pad broja radno sposobne populacije prvi put je primijetan i u Kini", stoji u izvještaju HSBC-a.

U mapi koja pokazuje raspodjelu "crvenih" i "crnih" zemalja, HSBC prikazuje stanje koje nas očekuje u godini 2020. Veći dio razvijenog svijeta i država u razvoju doživljava pad, stagnaciju ili veoma spor rast broja radno sposobnih građana (iznad 15 godina starosti). S druge strane, u zemljama Afrike i južne Azije primijetan je rast broja radno sposobne populacije.

Mapom se aludira na alarmantan trend u državama koje važe kao razvijenija područja planete. Istočna Evropa obojena je u tragičnu crvenu boju koja obilježava pad, dok je ostatak kontinenta, uključujući i BiH, obojen u svjetliju nijansu koja prikazuje stagnaciju ili izuzetno spor rast broja radnika.

Također, u izvještaju se nalazi grafički prikaz produktivnosti prosječne osobe. Prosječno dugačak život dijeli se na pet ekonomski značajnih perioda – početak produktivnosti (od 15. godine života), djelimična kulminacija (30 godina), apsolutna kulminacija (50 godina), penzionisanje (65 godina) i smrt.