biznis
0

Kako napisati dobru biografiju

Sarajevo-x.com
Vaš CV (curriculum vitae) je najvažnije oružje kada ste u potrazi za zaposlenjem. Da biste bili jedan od mogućih budućih zaposlenika, morate dobro razmisliti o Vašim potezima pera u trenutku kada pišete biografiju.

Mogući poslodavac često procjenjuje sposobnosti kandidata koji aplicira za posao nekoliko sekundi pošto pročita njegovu biografiju. Tada se zna desiti da i najkvalifikovaniji ljudi mogu biti odbijeni zbog neprikladnih, nejasnih ili predugih biografija. Ovo su osnovna načela kako napisati CV koji će biti dovoljno zanimljiv i koji će Vam garantovati barem poziv na razgovor.

Kada pišete biografiju izbjegavajte suviše komplikovane rečenice i kićenje suvišnim atributima. Ne zaboravite da imate samo pet sekundi da pridobijete pažnju poslodavca. Ako napišete nerazumljive rečenice, Vaša će biografija sigurno završiti u kanti za smeće.

Nikada nemojte pokušavati pokazati svoj smisao za humor u biografiji i ne ogovarajte bivše poslodavce. To je veliki minus. Ne postoje stroga pravila u vezi sa dužinom biografije. To zavisi od Vaše historije zaposlenja, obrazovanja i dostignuća. Međutim, uvijek pokušajte sve bitno napisati na jednu stranicu. No, ako će to biti natrpano i nepregledno, slobodno koristite dvije stranice.

Postoje razne teorije kada je u pitanju dizajniranje biografije. Nemojte se mnogo zamarati izgledom. Pobrinite se da ste napisali sve što ste htjeli, bez pravopisnih grešaka. Naglasite bivša zaposlenja, obrazovanje koje ste stekli i dostignuća kojima se možete pohvaliti tako da poslodavac ne mora dugo tražiti.

Zapamtite da napišete: historiju zaposlenja, sposobnosti i vještine, nagrade i dostignuća i svoje kontakte (broj telefona, adresa, e-mail).

Najbolji oblik CV-ja postići ćete ako počnete sa imenom i prezimenom, adresom i kontaktima. Nastavite sa opisom samog sebe. Navedite obavezno sposobnosti kojima se možete pohvaliti, iskustvo i ciljeve koje imate za budućnost.

Svoju historiju zaposlenja pišite unatrag posljednjih deset godina sa kratkim opisom Vaših tadašnjih odgovornosti i postignuća. Zatim navedite svoje obrazovanje, interese i reference.

Odštampajte svoju biografiju na papiru A4 formata i nikada ne šaljite dodatnu dokumentaciju (pisma preporuke i certifikate), osim ako se to u oglasu ne zahtijeva. Više puta pročitajte šta ste napisali. Pravopisne greške i fleke od hrane ili kafe na CV-ju ne ostavljaju dobar utisak.

Uvijek se držite istine. Ne skrivajte ništa i nemojte uljepšavati ništa. Poslodavac će provjeriti Vaše navode i ukoliko se ispostavi da ste nešto slagali, Vaše šanse postaju ravne nuli.

Ispunite sve zahtjeve koji su navedeni u oglasu. Ako piše da im pošaljete četiri primjerka svoje biografije, onda to i uradite. Važno je da poštujete vremenski period u kojemu možete slati svoju biografiju i uvijek napišite i kratko propratno pismo.