Prihodi javnih preduzeća
0

Kako HT Mostar zarađuje manje od BH Telecoma?

Sarajevo-x.com
Već dugo vremena bh. javnost interesuje se za prihode koje ostvaruju javna preduzeća u vlasništvu Federacije BiH. Iako su u posljednje vrijeme u žiži javnosti prihodi HT Mostara i BH Telecoma, postavlje se pitanje zbog čega javnosti nisu dostupni podaci o prihodima i svih ostalih preduzeća. Ovo će biti i jedna od tačaka dnevnog reda vanrednog zasjedenja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kako je rekao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trebalo bi biti odgovoreno na pitanja koja su zanimala novinare na današnjoj press konferenciji.

Naime, osim predočenih poslovnih rezultata za 2008. godinu HT Mostara i BH Telecoma, podaci o ostalim javnim preduzećima nisu dostupna javnosti. Na pitanje zašto je novinarima dostavljena usporedna skraćena analiza poslovanja državnih firmi HT Mostara i BH Telecoma, Bevanda je rekao da se nakon dugog razmišljanja odlučio na takav potez, jer se radi o istovrsnim preduzećima koja se bave istom djelatnošću i njihovi se rezultati mogu uporediti.

Tako je u podacima koji su dostupni za prošlu, 2008. godinu HT Mostar ostvario 243.588.666 KM prihoda od prodaje, a neto dobit razdoblja iznosi 4.278.600 KM, dok udio neto dobiti u prihodima od prodaje iznosi 1,76 posto.

S druge strane, BH Telecom je ostvario 583.223.228 KM prihoda od dobiti. Neto dobit iznosi 143.020.686 KM, a udjel neto dobiti u prihodima od prodaje iznosi 24,52 posto.

Prosječna neto plata jednog od 1.500 zaposlenih u HT Mostaru iznosi na godišnjem nivou 18.600 KM, a u mjesečnom iznosu 1.550 KM. U BH Telecomu, radnici, njih 3.251 u godini zarade 16.093 KM, a u mjesečnom iznosu 1.341 KM. HT Mostar ostvari neto dobit po zaposlenom u iznosu od 2.852 marke, a BH Telecom 43.993 KM.

Kako je ministar Bevanda objasnio, ovo je bio glavni i jedini razlog zbog kojeg je glasao protiv imenovanja Stipe Prlića na mjesto predsjednika Upravnog odbora HT Mostar.

"Ja sam glasao protiv samo zbog rezultata poslovanja. Nije bilo stranačke direktive. Mi smo tražili da prije imenovanja budu razmatrani rezultati poslovanja. Ko misli da je ovo uredu, da se odvaja više za marketing u HT-u nego u BH Telecomu, da HT Mostar ima dva puta manje ukupnog prihoda od Telecoma, a da je više od 35 puta veća dobit u BH Telecomu, stvar je izbora hoće li glasati za to. Nikad neću glasati za to, ni za kompaniju koja iskaže takav rezultat", rekao je Bevanda.

On je dodao da samo HDZ nije glasao za Prlića, ali da nije bilo direktive iz stranke, jer kako je on rekao, da postoji stranačka direktiva stranke bi se dogovorile, a ne bi se dešavao cirkus tokom sjednice.

Na pitanje hoće biti dostupni i prihodi ostalih javnih preduzeća, ako ništa onda na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma, Bevanda je rekao da su ostale firme problem drugih resornih ministara i da je to trebala biti centralna tema održane sjednice Vlade FBiH.

"To zavisi o Vladi, odnosno o resornim ministrima i ja ne mogu odgovoriti na to pitanje. Što je bilo u mom resoru, ja sam davno dostavio. To su Lutrija BiH, Union banka i Sarajevo osiguranje. Valjda će ih Parlament natjerati da to končano bude gotovo. Na jučerašnjoj sjednici je bilo zbirno izvješće o radu preduzeća ministra Heće, osim namjenske industrije. To je jedini ministar koji se odazvao apelu da se to uradi", rekao je Bevanda.

Iako su se pojavila informacije da je došlo do preglasavanja tokom jučerašnje sjednice Vlade, premijer Mustafa Mujezinović na press konferenciji održanoj sat i po prije one ministra Bevande rekao je da do preglasavanja nije došlo.