biznis
0

Kako građanima BiH osigurati hranu po evropskim standardima?

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac danas je u Sarajevu organizirao sastanak s entitetskim ministrima poljoprivrede i predstavnicima državnih i entitetskih institucija koje su svojim radom vezane za poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju.

Razgovarano je kako da te institucije unaprijede saradnju i građanima BiH, uz razvoj domaće proizvodnje, osiguraju sigurnu hranu po evropskim standardima.

Na konferenciji za novinare direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić podsjetio je da BiH u oblasti poljoprivrede u procesu evropskih integracija mora ispoštovati 151 uredbu i 190 direktiva, kao i 85 uredbi i direktiva za sigurnost hrane, navodeći da je današnji sastanak početak koordinacije u tom smjeru.

Na sastanku su pokrenute i inicijative da poljoprivrednici ubuduće za rad svojih mašina koriste tzv. plavi dizel, da budu oslobođeni taksi za pojedine repromaterijale, a, kako je istaknuo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radivoje Bratić, riječi je bilo i o zaštiti ljudi i životinja od bruceloze.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damir Ljubić posebno je naglasio da su dva entitetska ministarstva s Uredom za veterinarstvo BiH dogovrili saradnju na sprječavanju i širenju te bolesti, dodavši da su entitetska ministarstva već usvojila programe zaštite od bruceloze.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić ocijenio je da je današnji skup predstavljao nastojanje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se dadne doprinos zaštiti zdravlja potrošača.

On je podsjetio da BiH trenutno ima propise o hrani koji su stari 30 godina i da je, stoga, Agencija već pripremila devet pravilnika koji bi narednih dana trebali biti usvojeni na Vijeću ministara, naglasivši da će u ovoj godini biti pripremljeno još 20 takvih pravilnika.