biznis
44

Kako dodatno zaraditi novac

Sponzorisani članak
Bilo da vam trenutni posao ne donosi dovoljno prihoda, ili da trenutno uopšte nemate posao, postoje načini da se dodatno zaradi novac. Neki od njih su veoma jednostavni i svima dostupni, ali često o njima niko ne razmišlja. Evo nekih predloga kako, čak na zabavan način, zaraditi dodatni novac.

Učestvujte u online anketama

Popunjavanje anketa nekada ne oduzima više od nekoliko minuta, a može donijeti i nekoliko stotina eura mjesečno. Iako je ovo dobar način za studente da zarade džeparac, mnogi nezaposleni i zaposleni mogu ovako ostvariti dodatan prihod. Evo nekih sajtova na kojima se mogu pronaći ove ankete Toluna, Vivatic, MySurvey,YouGov.co.uk, SurveyBods.com, The Opinion Panel, iPoll, Global Test Market, Hiving, PanelBase, Harris Poll, Opinion Outpost, Yourword, Pinecone, IPSOS, New Vista.

Napišite online knjigu

Ako imate neko iskustvo u poslu, onda vjerovatno imate i neke vještine i znanja koja možete da podijelite sa drugima. Ukoliko još volite i da pišete, možete spojiti lijepo i korisno. Jedna od dobrih prilika za zaradu je da sve to spojite u knjigu ili priručnik koji možete objaviti na Amazon Kindle Storeu. Na ovaj način ćete, u slučaju prodaje, zadržati 70 posto novca.

Unovčite svoje fotografije

Fotografije ljudi u svakodnevnim, običnim aktivnostima danas su veoma tražene na internetu. Kompanije i mediji kupuju veliki broj ovih fotografija da bi ilustrovali svoje proizvode, tekstove, sadržaje na veb sajtovima. Fotografije koje vam se čine i najbanalnijima, možete ponuditi agencijama poput IStock ili Shutterstock. U prosjeku ćete za vašu svaku fotografiju koju korisnici kupe dobiti 25 centi. Ovo nije loš dodatni prihod, s obzirom na to da ne morate ništa više da radite.

Pokrenite web sajt ili blog

Kada imate svoj sajt ili blog, postoje različite mogućnosti da zaradite. Ukoliko se specijalizujete za neke teme koje zanimaju uske ciljne grupe, možete imati pažnju nekih brendova ili kompanija koje zanima baš ta ciljna grupa. Oni bi bili dobri sponzori za vaš sajt ili blog. Ono što je ovde najbitnije je da kreirate sadržaj koji je što kvalitetniji i korisniji, jer od toga zavisi koliko ćete posjetilaca, čitalaca i korsinika imati.

Afiliate marketing

Ukoliko ste inače prisutni na društveni mrežama, volite da postujete nove stvari i imate dosta pratilaca, možete to dobro da iskoristite. Ako imate korisnike koji prate vaše sadržaje, onda možete to iskoristiti da suptilno umetnete neki brend, kompaniju, proizvod ili nešto slično. Suština afiliate marketinga je u tome da, ukoliko neko od vaših korisnika kupi neki proizvod ili uslugu koju ste reklamirali, možete dobiti lijep novac od toga, tako što ćete dobiti određeni procenat. Ako primijetite da vam ovo dobro ide, možete i unaprijediti svoj posao.

Napravite odvojenu stranicu na sajtu ili posebnu Facebook stranu na koju biste pozvali svoje prijatelje, a afiliate ponude koje imate postavljali tamo.

Ovo je samo nekoliko načina da zaradite dodatni novac koji vam je potreban. Za većinu ovih stvari poželjno je imati neke IT vještine. Sa ovim znanjima ne samo da se može napraviti sajt, blog, prelomiti onlajn knjiga, nego se kasnije ovi poslovi mogu unaprijeđivati, i tako se ostvarivati dodatna zarada. Obuke na kojima se danas mogu steći ova znanja ne traju dugo i lako su dostupne, a poslije se mogu višestruko isplatiti.