biznis
1

Kajmanski Otoci potpisali sporazum protiv utaje poreza sa SAD-om

Klix.ba
Kajmanski Otoci potpisali su sporazum o borbi protiv utaje poreza sa SAD-om, a u skladu sa kontroverznim zakonom iz 2010. godine, koji je doveo do toga da se neki američki iseljenici odreknu svog državljanstva.

Američko Ministarstvo finansija saopćilo je da su SAD potpisale sporazum sa Kajmanskim Otocima kako bi sproveli Zakon o usklađenosti poreza na deviznim računima (FATCA), u pokušaju da promoviraju transparentnost.

Kajmanski Otoci su jedan od najvećih svjetskih vanteritorijalnih finansijskih centara, a njihove finansijske institucije za strance (FFI) sada će morati dijeliti informacije o porezu sa američkim vlastima.

FATCA cilja na Amerikance koji izbjegavaju plaćanje poreza polažući svoj novac na vanteritorijalne račune. FFI će sada morati prijaviti sve američke građane koji na računima imaju više od 50 hiljada dolara na kraju godine. Ukoliko odbiju podijeliti informacije, američke finansijske institucije mogu zadržati isplate ovim institucijama. Sličan sporazum potpisan je i sa Costa Ricom.

"Zajedničkim radom možemo otkriti, odvratiti i obeshrabriti vanteritorijalnu utaju poreza kroz pojačanu transparentnost i izvještavanje. Na taj način možemo izgraditi snažniji, stabilniji i odgovorniji globalni finansijski sistem. Radujemo se saradnji sa Vladom Kajmanskih Otoka”, izjavila je Julie Nutter, savjetnica za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD-a u Londonu.

Kajmanski Otoci su potpisali sličan sporazum i sa Ujedinjenim Kraljevstvom početkom ovog mjeseca.

Ovaj potez doveo je do toga da se veliki broj američkih iseljenika odrekne svog državljanstva, kao i da brojne strane finansijske institucije zatvore račune svojih dugogodišnjih američkih klijenata.

Pjevačica Tina Turner, koja već više od 20 godina živi u Švicarskoj i udata je za švicarskog građanina, odrekla se ovog mjeseca svog američkog državljanstva. Suosnivač Facebooka, Eduardo Saverin, prošle godine se odrekao svog državljanstva i sada živi u Singapuru, a ovaj potez mu je spasio 67 miliona dolara.