Prof. Vjekoslav Domjan
0

"Kad je u pitanju konkurentnost, BiH ima šanse ući u EU za 10 godina

FENA
"Kada bi BiH vodila kvalitetne ekonomske politike u Evropsku bi uniju mogla ući za 10 godina", izjavio je univerzitetski profesor Vjekoslav Domjan na prezentaciji projekta "Konkurentni regionalni ekonomski razvoj u Hercegovini – CREDO", održanog danas u Mostaru.

"U slučaju da BiH dobro vodi svoje politike, a to znači da skače na ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma za dva do četiri mjesta godišnje, za 10 godina mogli bismo steći uvjete za članstvo u EU", pojasnio je Domjan, te dodao kako BiH zaostaje za EU i kada je riječ o stopi zaposlenosti.

"Stopa zaposlenosti u BiH trenutno iznosi 32 posto, a zemlje koje imaju najmanju stopu konkurentnosti imaju stopu zaposlenosti od 55 posto. To znači da, gledajući radna mjesta, BiH treba stvoriti 585.000 novih radnih mjesta, a to može stvoriti za jedno 10 godina samo ako se budu vodile kvalitetne politike," ponovio je Domjan.

Ustvrdio je da BiH ne pridaje značaju konkurentnosti, da pripada krugu najmanje konkurentnih zemalja, te da se nalazi u specifičnoj situaciji koja se, kako je naveo, može opisati kao "zamka srednjeg dohotka".

"To znači da se BiH, ako želi dalje konkurirati drugim zemljama i ostvarivati ekonomski rast, mora ili priključiti zemljama s visokim dohotkom koje konkuriraju sa sofisticiranim proizvodima, ili se spustiti ljestvicu niže, a to je da bude u društvu zemalja s niskim dohotkom, odnosno u društvu zemalja koje konkuriraju s niskim nadnicama", pojasnio je Domjan, ocijenivši da BiH treba vrlo dobro razmisliti kojim putem dalje.